Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Deti sa budú môcť naučiť vyškrabávať veľkonočné vajíčka

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Táto inšpiratívna metóda vzdelávania má predovšetkým prispieť k poznaniu vlastnej regionálnej ľudovej kultúry.

Spišská Nová Ves 22. marca (TASR) - Spišské osvetové stredisko (SOS) pripravilo pre svojich priaznivcov predveľkonočné tvorivé dielne. Tie sa uskutočnia v Spišskej Novej Vsi od 30. marca do 1. apríla pod vedením ľudového tvorcu Milana Pastrnáka z podtatranskej obce Batizovce.

“Ponúkame možnosť vyskúšať si tradičnú techniku zdobenia veľkonočných vajíčok, typickú pre podtatranský región, a tak si vlastnoručne vyzdobiť veľkonočné vajíčko. Rovnako chceme ľuďom priblížiť celkový kultúrny a sociálny význam ľudového výtvarného umenia v kontexte miestnych výročných zvykov viažucich sa k veľkonočnému obdobiu,” uviedla Monika Tkáčová zo SOS.

Táto inšpiratívna metóda vzdelávania má predovšetkým prispieť k poznaniu vlastnej regionálnej ľudovej kultúry. Tvorivé dielne sú vhodné pre žiakov 2. stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. “Je potrebné, aby si žiaci a študenti doniesli pracovný odev, plášť, starú košeľu, aby sa nezašpinili. Všetok potrebný materiál, vajíčka, čierny tuš, štetce, gumené obrusy, pilníky na vyškrabávanie, zabezpečíme my,“ zdôraznila Tkáčová.

Na tvorivé dielne s Milanom Pastrnákom, ktorý sa snaží zachovať batizovskú tradíciu veľkonočných vyškrabovaných vajíčok s veršíkom, je nevyhnutné sa nahlásiť vopred, a to do stredy 25. marca. Počas každého z troch dní sú k dispozícii tri termíny.