Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Dni energie v Košiciach prezentujú aj zelené technológie

Ilustračná snímka elektromobilu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návštevníci sa môžu bližšie zoznámiť s obnoviteľnými zdrojmi energie, zelenými technológiami , autami jazdiacimi na zemný plyn či elektromobilmi. Virtuálne tiež môžu nazrieť do jadrovej elektrárne Mochovce.

Košice 17. júna (TASR) – Putovné podujatie Dni energie na Slovensku 2016 sa dnes koná v Košiciach. Návštevníci sa môžu bližšie zoznámiť s obnoviteľnými zdrojmi energie, zelenými technológiami , autami jazdiacimi na zemný plyn (CNG) či elektromobilmi. Virtuálne tiež môžu nazrieť do jadrovej elektrárne Mochovce. Zaujímavosťou je pristavený elektrobus, ktorý Košice ako jedno z mála miest využívajú v MHD.

Podujatie prebieha od 10.00 do 17.00 h pred nákupným centrom na Námestí osloboditeľov. "Po štyroch nesmierne zaujímavých výstavách prichádzame do Košíc, aby sme aj 'východniarom' predstavili technológie šetrnejšie k životnému prostrediu, ale aj ich peňaženkám," hovorí za organizátorov Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Projekt Dni energie na Slovensku 2016 sa v Košiciach realizuje pod záštitou vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka a primátora mesta Richarda Rašiho. Podľa primátora je potrebné neustále hľadať technologické, investičné a ďalšie možnosti, ako vyrábať a spotrebovávať energiu ekologickejšie a úspornejšie. “Musíme urobiť maximum, aby sme nové trendy a riešenia čo najskôr zaviedli do reálneho života, chránili tak naše životné prostredie, zabezpečili udržateľnosť energetických zdrojov a zvyšovali ekonomickú efektivitu tohto odvetvia. V Košiciach si tento imperatív veľmi dobre uvedomujeme, a preto vítame každú aktivitu, každý projekt, ktorý tieto ciele v našom meste pomôže naplniť," povedal.

Dni energie na Slovensku 2016 sa už konali v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Liptovskom Mikuláši, v Košiciach vrcholia záverečnou výstavou.