Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Dni Sabinova sa ponesú v znamení osláv vzniku Sabinovského jarmoku

Jarmok, ilustračné foto Foto: TASR/Edmund Örzsik

Dni Sabinova začínajú už dnes rozprávkou Alojzove šibalstvá, ktorú pripravilo bábkové divadlo Halabala fungujúce pri Mestskom kultúrnom stredisku v Sabinove.

Sabinov 10. júna (TASR) - Dni Sabinova sa ponesú v znamení osláv 45. výročia vzniku Sabinovského jarmoku. Počas ôsmich dní organizátori pre obyvateľov i návštevníkov mesta pripravili rôzne kultúrne a športové podujatia.

Začínajú už dnes rozprávkou Alojzove šibalstvá, ktorú pripravilo bábkové divadlo Halabala fungujúce pri Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) v Sabinove. "Týmto podujatím, ktoré sa uskutoční v koncertnej sále Kultúrneho centra Na korze, ako aj divadelným predstavením Revízor, na ktoré sa Sabinovčania môžu tešiť v nedeľu (11.6.), si pripomenieme aj 125. výročie narodenia nestora slovenského divadelníctva Janka Borodáča, s ktorým je Sabinov spätý. Pôsobil tu ako učiteľ, ale predovšetkým založil vychýrený divadelný súbor," priblížila riaditeľka MsKS Lucia Mihoková. Výročie si pripomenú aj výstavou v oboch kultúrnych zariadeniach.

Pre žiakov základných škôl, ale aj pre širokú verejnosť pripravili v pondelok (12.6.) podujatie s názvom História ožíva, ktoré je spojené s ukážkami sokoliarstva, šermu a lukostreľby. Počas utorka (13.6.) sa domácim predstavia aj zaujímaví umelci. Navštíviť budú môcť výstavu obrazov mladej autistickej výtvarníčky Julie Leto, ale aj koncert tureckého autistického klaviristu Canera Serina, na ktorom vystúpia aj umelci z tureckej univerzity Gaziantep. Tí sa predstavia aj v stredajšom (14.6.) galavečere spojenom s udeľovaním Ceny mesta Sabinov a Ceny primátora mesta Sabinov, v ktorom vystúpi aj speváčka ľudových piesní Monika Kandráčová, Základná umelecká škola v Sabinove a folklórny súbor Sabinovčan.

Súčasťou Dní Sabinova je 45. Sabinovský jarmok, ktorý sa uskutoční od štvrtka do soboty (15. - 17.6.). "Aj v tomto roku po jeho otvorení odovzdá na tri dni kľúče od mesta primátor Peter Molčan nášmu Piper Jančovi, postavičke, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou jarmoku od roku 1972," spomenula Mihoková. Ako ďalej uviedla, zatiaľ majú nahlásených 183 stánkarov a 13 ľudových remeselníkov. "Očakávame približne 20.000 návštevníkov,“ doplnila. Záverečný deň bude podľa jej slov patriť aj športu a remeslám, vyvrcholením jarmočného programu bude sobotňajšie podujatie s názvom Sabinov sa baví.