Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Do Mikulášskej kvapky krvi v Košiciach sa zapojila stovka darcov

Ilustračný záber. Foto: TASR/Martin Baumann

V UNLP spotrebujú mesačne v priemere krv od 1100 darcov.

Košice 6. decembra (TASR) – Piateho ročníka Mikulášskej kvapky krvi v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach (UNLP) sa v stredu zúčastnilo sto darcov krvi vrátane deviatich prvodarcov. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Stašková.

Podujatie otvoril už tradične generálny riaditeľ UNLP Milan Maďar. Odbery sa v spolupráci s Národnou transfúznou stanicou realizovali okrem tradičného miesta na Triede SNP 1 aj na Rastislavovej 43 v Pavilóne zdravia. Medzi darcami nechýbala už "stálica" tejto akcie, 50-ročný zamestnanec nemocnice Peter Šebök, pre ktorého to už bol 125. odber v poradí. "Po prvýkrát som krv daroval ešte v roku 1989 a potom som už chodieval krv darovať pravidelne. Momentálne sú odbery oveľa modernejšie, kedysi to trvalo dosť dlho a krv sa odberala ešte do sklenených nádob. U mňa je odber sťažený tým, že moje žily sú už značne zjazvené, takže každý odber závisí to aj od šikovnosti zdravotníkov," uviedol Šebök, ktorý je nositeľ Kňazovického medaily.

Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov, pri opakovanom darovaní do 65 rokov, ktorý váži viac ako 50 kilogramov. Pri každom odbere sa odoberie obyčajne 400 až 450 ml krvi. Pred finálnym odberom sa ešte realizuje rýchle vyšetrenie krvi, ktoré môže odhaliť viaceré problémy so zdravotným stavom a tak darcu zo zoznamu dočasne vyradiť.

V UNLP spotrebujú mesačne v priemere krv od 1100 darcov. Často ide o vážne poúrazové stavy a náročné život zachraňujúce operácie, pri ktorých sú nevyhnutné dostatočné zásoby krvi.