Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Dóm sv. Alžbety sa osvetlením premení na symbol spomienky na zosnulých

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Mesto obnovilo a zrekonštruovalo osvetlenie chrámu v minulom roku.

Košice 29. októbra (TASR) – Nadchádzajúci Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých si uctí mesto Košice slávnostným osvetlením mestskej dominanty – Dómu sv. Alžbety. V sobotu a nedeľu (31.10.-1.11.) sa celá katedrála po zotmení rozžiari meniacimi sa farbami s dominantnou zlatou farbou, ktorá je v kresťanskej liturgii symbolom veľkej slávnostnej chvíle, nebeskej slávy, ale aj Božieho požehnania.

V pondelok (2.11.) sa dóm "odeje" do fialovej – farby mieru, pokánia, pokory a tajomstva. Používa sa aj cez advent, počas pôstneho obdobia, pri omšiach za zomrelých a pri pohreboch. Informoval o tom dnes košický magistrát.

"Po tom, ako sme pred rokom premenili Dóm svätej Alžbety na najväčšiu symbolickú sviečku na Slovensku, tento rok sme vybrali farby, ktoré symbolizujú chvíle rozjímania a spomienok na tých, ktorí už, žiaľ, nie sú medzi nami," povedal primátor Richard Raši.

Mesto obnovilo a zrekonštruovalo osvetlenie chrámu v minulom roku. Prvý raz sa Košičanom ukázalo v podobe obrovskej svetelnej sviečky práve počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Gotická katedrála odvtedy svieti každý večer a centru mesta dodáva osobitú atmosféru. Počas mimoriadnych udalostí, osláv a výročí sa farba osvetlenia mení.