Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Košickí mestskí poslanci v pondelok rozhodnú o kompenzáciách v MHD

V Košiciach prebieha modernizácia električkových uzlov, preto motoristi musia počítať s obmedzeniami, obchádzkami a kolónami áut. Na snímke situácia na Triede SNP pri Festivalovom námestí v Košiciach 12. júna 2015. Foto: TASR/František Iván

Úprava tarify pre MHD má byť účinná v prechodnom období od 1. júla do 31. októbra 2015, kedy by mali byť ukončené posledné práce na električkových tratiach.

Košice 19. júna (TASR) – Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Košiciach v pondelok (22.6.) rozhodne o kompenzáciách pre cestujúcich mestskou hromadnou dopravou (MHD). Úľavy vzhľadom na pokračujúcu modernizáciu električkových tratí a dopravné obmedzenia navrhol Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) a magistrát.

Úprava tarify pre MHD má byť účinná v prechodnom období od 1. júla do 31. októbra 2015, kedy by mali byť ukončené posledné práce na električkových tratiach.

"Veríme, že opozícia nebude klásť prekážky schváleniu kompenzácií, ktoré sú určené pre Košice, pretože ľudia na ne už čakajú," uviedol dnes primátor Košíc Richard Raši (Smer-SD).

Návrh zahŕňa bezplatnú prepravu MHD pre motoristov počas pondelkov a piatkov. Podmienkou je preukázanie sa vodičským preukazom na meno a technickým preukazom motorového vozidla. Takáto forma kompenzácií by podľa magistrátu mohla pomôcť k odľahčeniu náročnej dopravnej situácie a urýchliť cestovanie.

Zároveň sa má predĺžiť doba platnosti cestovných lístkov a časových lístkov na MHD. Jednorazový neprestupný lístok do štyroch zastávok sa bude považovať za prestupný lístok na 30 minút. Prestupný lístok na 30 minút bude platný hodinu. Tzv. mesačník sa predĺži o sedem dní, štvrťročník o 21 dní a časový lístok na pol roka o 30 dní. Táto dodatočná doba platnosti má platiť v plnom rozsahu, len ak pôvodná platnosť časového lístka zasahuje do celého prechodného obdobia. Ak doň zasahuje v menšom rozsahu, platnosť sa predĺži o alikvotnú časť. DPMK na svojej webovej stránke zverejní kalkulátor na jej výpočet.

"Mesto chce tiež vyhovieť obyvateľom platnosťou kompenzácií nielen do ukončenia rekonštrukcie električkových tratí, ale až do ukončenia električkových uzlov, teda do konca októbra. Košičania tak budú môcť využívať zvýhodnené cestovanie MHD celé štyri mesiace," konštatovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Predseda Pravicového klubu v MsZ Miroslav Špak (Sieť) označil návrhy kompenzácií zo strany mesta za nedostatočné. Opozičný poslanecký klub plánuje predložiť vlastný návrh kompenzácií zahrňujúcich bezplatnú MHD a bezplatné parkovné v centre mesta od 1. augusta do ukončenia prác na rekonštrukcii električkových tratí v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD). Tie by po predĺžení termínu mali trvať do 28. septembra. Podľa opozície by mala vzniknúť aj špeciálna komisia na posudzovanie dosahov rekonštrukcie na podnikateľské subjekty.