Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Nový návštevný poriadok v Slovenskom raji je takmer hotový

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Po novom pribudne šesť nových cyklotrás, jedným z najzaujímavejších bude chodník vedúci na Geravy. Zároveň vzniknú štyri nové areály na skalolezenie a ľadolezenie pre verejnosť.

Čingov 7. decembra (TASR) – Na záverečnej konferencii v Čingove pri Spišskej Novej Vsi vo štvrtok odprezentovali všetky námety týkajúce sa nového návštevného poriadku pre národný park (NP) Slovenský raj. Zároveň riaditeľ parku Tomáš Dražil oznámil, že dokument, ktorý určuje pravidlá správania sa návštevníkov v parku a tiež definuje priestory, kde a ako možno rozvíjať aktivity turizmu, je už na nečisto hotový.

Námetov prišlo podľa neho veľa od stovky rôznych subjektov, na konferencii podrobne predstavili všetky zámery, ktoré zainteresovaným inštitúciám predostrela verejnosť. Zároveň sa diskutovalo o tom, či sa jednotlivé námety posunú do návštevného poriadku, alebo nie. Konferencie sa zúčastnili zástupcovia štátnej správy, samosprávy, vlastníkov pozemkov, rôzne záujmové organizácie a podnikatelia v cestovnom ruchu. Práve tieto inštitúcie mali právo vyjadriť sa k tomu, ako by mal nový návštevný poriadok po úprave vyzerať.

V Slovenskom raji tak po novom pribudne šesť nových cyklotrás, jedným z najzaujímavejších bude podľa Dražila chodník vedúci na Geravy. Zároveň vzniknú štyri nové areály na skalolezenie a ľadolezenie pre verejnosť. „Podľa nás takú malú revolúciu by mohol spôsobiť nový návratový chodník v Suchej Belej s návratom späť na Podlesok z kratšej cesty, na tento projekt však musíme nájsť financie. Zároveň nový poriadok ráta s novými trasami pre kone a s výrazne jednoduchšími pravidlami pre organizovanie športových a iných podujatí,“ doplnil Dražil s tým, že dokument bude flexibilný a bude možné doň priebežne doplňovať ďalšie aktivity a zámery podľa potrieb regiónu.



Do 15. januára je ešte priestor na isté kozmetické úpravy, následne prebehne približne trojmesačný schvaľovací proces. Dražil predpokladá, že v apríli by mohol byť nový návštevný poriadok NP Slovenský raj hotový. Prezentovať ho chcú koncom júna na konferencii pri príležitosti 30. výročia vzniku tohto chráneného územia.

„Vnímame tento proces veľmi pozitívne, našou úlohou je predovšetkým ochrana prírody, avšak tak, aby ju mohli návštevníci a verejnosť v čo najširšej miere vidieť a využívať. Prírodu chceme chrániť aj pre ľudí, samozrejme, tú návštevnosť v rámci národných parkov treba regulovať a citlivo upravovať a práve to je úlohou návštevného poriadku. Všetci by mali byť stotožnení so všetkými časťami návštevného poriadku, musím povedať, že v tomto prípade boli všetci ústretoví a komunikatívni,“ zhodnotil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Boris Susko.

V súčasnosti prebieha aj zonácia Tatranského národného parku (TANAP), v rámci ktorej sa pripravuje aj nový návštevný poriadok. „Tento proces nie je ukončený a je veľmi komplikovaný, zonácia tohto národného parku prebieha od roku 1996. Momentálne sa tie najväčšie rokovania s najväčšími subjektmi už ukončili, následne sa ukončí aj proces návštevného poriadku,“ priblížil situáciu v TANAP generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) Milan Boroš. Zároveň sa podľa neho pripravuje zonácia NP Muránska planina, po jej ukončení sa do roka spustí proces prípravy návštevného poriadku. Pripravuje sa aj zonácia ďalších veľkoplošných chránených území ako napr. Cerová Vrchovina a Nízke Tatry, kde ŠOP očakáva veľmi podnetnú diskusiu.