Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Na konferencii v Košiciach sa učili, ako predísť povodniam

Na snímke pracovníci SVP š.p. správa povodia Bodrogu odčerpávajú vodu z kanála na Varichovskej ulici v Trebišove Foto: TASR/Roman Hanc

Záujmovým územím projektu bolo povodie Bodrogu, ktoré je špecifické malou priepustnosťou horninového podkladu, väčšou náchylnosťou na vznik povodní.

Košice 15. októbra (TASR) – Prispieť k zníženiu rizika povodní prostredníctvom správneho manažmentu lesa je cieľom končiaceho sa slovensko-ukrajinského projektu Hydrofor. Záujmovým územím projektu bolo povodie Bodrogu, ktoré je špecifické malou priepustnosťou horninového podkladu, väčšou náchylnosťou na vznik povodní, ako aj relatívne vyšším významom lesa v protipovodňovej ochrane.

V rámci projektu boli vypracované odporúčania pre lesných hospodárov, ktoré budú publikované v podobe praktickej príručky v slovenskom i ukrajinskom jazyku. Odporúčania majú za cieľ dosiahnutie optimálneho plnenia tzv. hydrických funkcií lesa, čiže vplyvu lesa na vodu a vodný režim povodia. "Súbor tých opatrení je v podstate univerzálny, dá sa aplikovať v celom povodí Bodrogu, ale aj v ostatných častiach Slovenska. Podstatnou časťou projektu bolo odovzdávanie týchto informácií lesným hospodárom na slovenskej i ukrajinskej strane," uviedol dnes pre novinárov Ivan Barka z Národného lesníckeho centra, koordinátor projektu v oblasti vedeckých aktivít.

Zhrnutiu výsledkov zo slovenskej, ako aj ukrajinskej časti povodia Bodrogu sa dnes venovala záverečná konferencia v Košiciach. K odporúčaným opatreniam patrí napríklad zamedzenie erózii lesnej pôdy, nezanášanie korýt vodných tokov odneseným materiálom, budovanie a udržiavanie lesných ciest vybavených kvalitným odvodňovacím systémom či starostlivosť o drobné vodné toky - tzv. hradenie bystrín.

V rámci projektu bola vykonaná analýza potenciálu povodia Bodrogu pre vznik povodní a simulácie vplyvu lesa na hydrologický režim pomocou počítačového modelu. Uskutočnili sa tiež semináre a terénne workshopy pre lesných hospodárov, vodohospodárov, zástupcov samosprávy, ochrany prírody a ďalšie dotknuté organizácie. Na Slovensku sa konali v Stakčíne a Medzilaborciach a v povodí riečok Ulička a Vydranka.

Riešenie projektu sa začalo v októbri 2013, plánovaný koniec je 30. novembra tohto roku. Celkový rozpočet je zhruba 333.000 eur, z toho pre slovenského partnera je 156.000 eur. Financovaný bol z eurofondov v rámci programu cezhraničnej spolupráce ENPI Maďarsko – Slovensko – Rumunsko – Ukrajina.

Hlavným koordinátorom projektu je mimovládna organizácia FORZA -Agentúra pre trvalo udržateľný rozvoj Karpatskej oblasti z Užhorodu. Riešiteľskou organizáciou na Slovensku je Národné lesnícke centrum Zvolen ako celoslovenská organizácia zastrešujúca lesnícky výskum.