Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Farmári zo Zemplína odprezentujú techniku za viac ako dva milióny eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na Farmárskom dni bude spolu približne 35 vystavovateľov.


Michalovce 21. mája (TASR) - Farmári zo Zemplína odprezentujú V Michalovciach techniku za vyše dva milióny eur. TASR o tom informoval jeden z organizátorov Farmárskeho dňa Peter Roman. Prvý ročník podujatia sa uskutoční v centre mesta - v Parku študentov - na ploche približne 30.000 m2. V tejto súvislosti bude uzatvorená aj Obchodná ulica.

Cieľom Farmárskeho dňa, ktorý sa uskutoční v sobotu (21.5.) od 8.00 do 18.00 h, je podľa Romana prezentovať farmárov z okolia Michaloviec. "Návštevníkom chceme ukázať techniku, s ktorou pracujeme. Ide o kombajny, vlečky, traktory, prívesné zariadenia, postrekovače s rozpätím viac ako 60 metrov. Chceme, aby si ich ľudia pozreli zblízka, mohli sa o nich porozprávať s ich majiteľmi. Na Farmárskom dni budú tiež živé zvieratá. Vystavovať budeme kone, vysokohorský druh hovädzieho dobytka, ovce, kozy, holuby, sliepky, kačky, zajace, morky a iné," uviedol Roman s tým, že poľnohospodári budú tiež prezentovať rôzne druhy obilnín, ktoré sa na Zemplíne dajú dopestovať.

Predávať sa budú tiež mliečne i mäsové domáce výrobky. Ľudia podľa slov organizátora nemajú veľa možností vidieť, ako sa jednotlivé výrobky tvoria, ako funguje poľnohospodárstvo v dnešnej dobe. "Je to väčšinou už len o konzumizme, ktorý spočíva v tom, že ľudia si tovar nakupujú vo veľkoobchodných reťazcoch," uviedol Roman s tým, že prvovýroba je pre mnohých už tabu, najmä pre strednú a mladšiu generáciu.

V ranných hodinách bude podľa slov Romana kňaz požehnávať všetky druhy plodov od poľnohospodárov i živočichárov. "Chceme si tak uctiť robotu miestnych farmárov a poďakovať sa," povedal.

Na Farmárskom dni bude spolu približne 35 vystavovateľov. "Jednotliví farmári sú radi, že môžu prezentovať svoju prácu, že sa môžu ukázať v meste, lebo ich práca je skôr situovaná na vidieku," povedal Roman s tým, že k podujatiu dopomohla ochota a nadšenie ľudí, ktorí stáli pri zrode myšlienky. "Nikto z oslovených nepovedal, že to nemá zmysel. Tí farmári odstavia výrobu a so svojimi zamestnancami prídu na trh aj napriek tomu, že je to pre nich v oblasti výroby stratové," dodal Roman.

Celodenné podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Michalovce Viliama Zahorčáka.