Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Festival Moldava Spolu sa organizátori rozhodli zrušiť

Organizátori poukázali na to, že výhrady mesta, prečo nemôžu festival organizovať, dostali po termíne, ako určuje zákon.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Hudobný festival Moldava Spolu, ktorý zakázalo mesto Moldava nad Bodvou rozhodnutím primátora a poslancov miestneho zastupiteľstva, sa organizátori rozhodli zrušiť. Informovali o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave. Festival, ktorého cieľom bolo združiť Rómov aj obyvateľov mesta, kde došlo vlani v júni k policajnej razii, sa mal konať tento piatok (29.8.) v rómskej osade na Budulovskej ulici.

Pre festival nebudú organizátori ETP Slovensko, EQUITY a Mestské zásahy, spolu s agentúrou Pohoda Festival hľadať ani náhradné priestory. „Bol by to zlý odkaz pre verejnosť, keby sme šli hrať niekam inam. Chceli sme, aby mali ľudia na Budulovskej ulici pocit prijatia zo strany majority,“ argumentovali. Potvrdili tiež, že voči rozhodnutiu mesta podniknú právne kroky. „Zatiaľ sme sa však nad tým nezamýšľali bližšie,“ vysvetľujú.

Organizátori poukázali na to, že výhrady mesta, prečo nemôžu festival organizovať, dostali po termíne, ako určuje zákon. "Zakázali nám to deväť dní pred konaním festivalu, pričom doba na vyjadrenie k odvolaniu je 15 dní, čím sme nedostali možnosť dočkať sa výsledku pred začatím festivalu," upozornili organizátori. Tvrdia, že rozhodnutie mesta je založené na skutočnostiach, ktoré nie sú objektívne a pravdivé. „Je to alibistické,“ dodávajú.

Za nepravdivý napríklad označili fakt o dostupnosti do osady. „Na ceste do osady nie je problém s prístupom záchranných zložiek, vyhnú sa tam dve vozidlá vedľa seba,“ doplnili. Pokračujú, že mesto tiež nežiadali o vyčistenie akýchkoľvek priestorov, ako sa uvádza v zákaze, ale o spoluprácu pri čistení a kosení. Za korektný nepovažujú ani údaj o počte obyvateľov na Budulovskej ulici.

Zákaz akcie bol podľa organizátorov tým posledným, čo by od mesta po predchádzajúcej komunikácii o podujatí očakávali. Nepovažujú to za múdre, pretože toto rozhodnutie „vyslalo občanom signál, že v meste sú dva oddelené svety, ktorých spájanie je vlastne nebezpečné“.

Podľa primátora mesta Istvána Zachariaša organizátori festivalu mu nedoložili všetky potrebné materiály, a preto festival zakázal. „Požiadal som organizátorov, aby mi doložili stanovisko štátnej polície, pretože som potreboval zabezpečiť poriadok. Chcel som vedieť, na ktorých parcelách má byť festival, kde má byť javisko a akým spôsobom bude zabezpečená štátna polícia. Oni to neurobili. Z vlastnej iniciatívy som si preto vyžiadal stanovisko polície, kde bolo povedané, že v tom priestore v osade je to nebezpečné,“ argumentoval pre TASR.

Organizátorom odkazuje, že majú právo, urobiť voči mestu právne kroky. „Počkám si na to, nemám z toho obavy.“ Dodal, že informácie, ktoré použil ako dôvody pre zákaz festivalu, mal zo stanoviska štátnej polície. „Napríklad o dostupnosti do osady alebo o počte obyvateľov,“ uzavrel.

Festival získal záštitu prezidenta SR Andreja Kisku. V avizovanom programe mali vystúpiť kapely ako Slobodná Európa, Korben Dallas, Para, Sen, Sendreiovci či miestni hudobníci.