Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Premiér sľúbil vinohradníkom v tokajskej oblasti pomoc

Predseda vlády SR Robert Fico (na snímke) sa zúčastnil rokovania so zástupcami producentov vína z Tokajskej vinohradníckej oblasti 4.júna 2015 v Malej Tŕni. Navštívil aj novú dominantu Vinohradníckej oblasti Tokaj – 12-metrovú vyhliadkovú vežu v tvare dreveného suda. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Vo východoslovenskom regióne, ktorý získal medzinárodné uznanie pre značku Tokaj, podľa premiéra ožíva aj cestovný ruch.

Malá Tŕňa 4. júna (TASR) – Problém vlastnícky nevysporiadaných pozemkov v slovenskej tokajskej oblasti, ktorý bráni rozvoju miestnych vinohradov, patril k téme dnešného stretnutia premiéra Roberta Fica so starostami obcí a producentmi vína v tomto regióne v okrese Trebišov. "Chceme čo najrýchlejšie ukončiť pozemkové úpravy tak, aby sa presne vedelo, kto sú majitelia, a tí sa potom mohli pustiť do definitívneho obnovovania zostávajúcich hektárov, ktoré máme uznané, ale sa nevyužívajú," uviedol Fico po rokovaní v Malej Tŕni.



Zo zhruba 900 hektárov tvoriacich Vinohradnícku oblasť Tokaj je využívaných len niečo viac ako polovica plochy. "Stále je tu zhruba 400 hektárov pozemkov, ktoré by sa mohli využívať na produkciu hrozna a samotného vína, ale keďže nedošlo k pozemkovým úpravám, tak to nie je možné. Nie je možné tieto vinohrady obnovovať alebo vysádzať nové. Ja som sa po dohode aj s prítomnými rozhodol, že toto bude predmetom porady s ministrom poľnohospodárstva a s ministrom vnútra," povedal premiér. Škoda je podľa neho každej sezóny, ktorú vinári nemôžu pre tento dlhotrvajúci problém využiť.

"Máme v prvom rade záujem, aby sa v Tokaji urobila komasácia, to znamená pozemkové úpravy, aby sme po nich mohli začať s reštrukturalizáciou jednotlivých plôch, ktoré ešte nie sú reštrukturalizované," potvrdila pre novinárov vinárka z Malej Tŕne Mária Macíková.

ROBERT FICO: Tokaj na Slovensku ožíva...


Vo východoslovenskom regióne, ktorý získal medzinárodné uznanie pre značku Tokaj, podľa premiéra ožíva aj cestovný ruch. Kvalitu miestnych vín označil za fantastickú, čo sa prejavuje aj medzinárodnými oceneniami. "Chcel som aj svojou prítomnosťou podporiť ďalší rozvoj predovšetkým tohto sektora, ktorý je typický pre tento región. Našou povinnosťou je podporovať to, čo je typické a čo je dobré," dodal predseda vlády.

Počas dnešného pracovného výjazdu v okrese Trebišov mal premiér Fico v programe aj prednášku pre študentov v Spojenej škole v Sečovciach a otvorenie multifunkčného ihriska v obci Hriadky.