Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Peter Žiga akceptoval Rašiho návrh, urán sa v Košiciach ťažiť nebude

Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister Žiga sa už v minulosti viackrát vyjadril, že je proti ťažbe uránu vzhľadom na jej negatívne následky na životné prostredie.

Bratislava 16. mája (TASR) - Ťažba uránu by mala v budúcnosti na Slovensku dostať zelenú iba v prípade súhlasu dotknutej verejnosti. Ministerstvo životného prostredia plánuje v stredu na rokovanie vlády predložiť novelu geologického zákona, ktorá by mala zaviesť povinné referendá v dotknutých obciach pred povoľovaním ťažby. Envirorezort tak reaguje najmä na možnú ťažbu uránu na Jahodnej pri Košiciach. Novelu chce minister Peter Žiga (SMER-SD) predložiť v skrátenom legislatívnom konaní.

"Chceme, aby sa zakázala ťažba rádioaktívnych látok na území Slovenskej republiky. Jedinou výnimkou pre povolenie ťažby bude to, že občania postihnutej lokality rozhodnú v referende o tom, že si želajú, aby takáto ťažba v lokalite, v ktorej sa nachádzajú, bola povolená," povedal dnes Žiga. Ten sa už v minulosti viackrát vyjadril, že je proti ťažbe uránu vzhľadom na jej negatívne následky na životné prostredie.

Myslí si, že dotknutí obyvatelia by mali mať právo rozhodovať o ťažbe. Pokiaľ návrh ministerstvo presadí, záujemcovia o ťažbu budú musieť po geologickom prieskume požiadať príslušnú obec o usporiadanie referenda. Ak občania zámer odobria, bude sa môcť požiadať o získanie povolenia na ťažbu. "Myslíme si, že toto rozhodnutie vyrieši problematiku ťažby uránu nielen na Slovensku, ale aj v Košiciach," doplnil Žiga.



Raši žiadal úprava v čo najkratšom čase

Košický primátor Richard Raši (Smer-SD) žiadal podľa svojich slov úpravu legislatívy v čo najkratšom čase. Ako poznamenal, mesto došlo v súvislosti s možnou ťažbou na Jahodnej do fázy, kedy potrebuje legislatívnu podporu. "Aby sa ani teoreticky nemohlo stať, že niekto obíde legislatívu a ťažba uránu sa v Košiciach začne napriek tomu, že je s ňou z môjho pohľadu takmer stopercentný nesúhlas verejnosti a všetkých Košičanov," doplnil.

Environmentalisti návrh envirorezortu vítajú. "Greenpeace privíta každý návrh, ktorý pomôže zastaviť plánovanú ťažbu uránu na Slovensku. Ťažba uránu prináša obyvateľom riziká významného znečistenia ich životného prostredia, čo si občania aj uvedomujú. Dôkazom je nielen viac ako 100.000 podpisov pod petíciou proti ťažbe uránu na Slovensku, ale aj prieskum verejnej mienky, ktorý ukázal, že až 79 percent ľudí v Košickom kraji je proti ťažbe uránu," reagovala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová. Ľudia v Košiciach a okolí si podľa jej slov zaslúžia, aby si po rokoch strachu mohli konečne vydýchnuť.

Podľa ministra Žigu sú na Slovensku tri lokality, kde sa nachádzajú rádioaktívne látky. Má ísť o Považský Inovec, Novoveskú Hutu a lokalitu Jahodná pri Košiciach. Novela by sa tak mala dotknúť niekoľkých desiatok obcí.