Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Na Zemplíne modernizujú, tri hasičské stanice už nebudú ako predtým

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Michalovce, Sobrance a Veľké Kapušany budú už čoskoro mať zrenovované hasičské stanice, pričom až 85% z tohto projektu zaplatí Európska únia. Zvyšných 15% bude uhradených zo štátneho rozpočtu SR.

Michalovce/Sobrance/Veľké Kapušany 5. decembra (TASR) - Na území Zemplína prechádzajú rekonštrukciou už niekoľko týždňov súčasne viaceré hasičské stanice. Na nákladoch projektov sa finančne podieľa Európska únia (85 %) a štátny rozpočet SR (15 %). Ich cieľom je vytvoriť kvalitnejšie a bezpečnejšie podmienky pre prácu hasičov.

"Projekty rekonštrukcií hasičských staníc v mestách Michalovce, Sobrance a Veľké Kapušany boli zaradené do 4. výzvy cez Regionálny operačný program ministerstva pôdohospodárstva. Tieto projekty sú v stave, kedy prebiehajú stavebné práce a vybavenie hasičských staníc sa zabezpečuje prostredníctvom verejného obstarávania," informovala TASR Zuzana Farkasová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Modernizácia zemplínskych staníc nadväzuje na podobné projekty z ostatných regiónov Slovenska. "Rekonštrukciou sa vytvoria priestorovo a hygienicky vyhovujúce podmienky na výkon služby hasičov, a to vybudovaním sklzu pre rýchly zásah, priestorov čistej a špinavej šatne, priestorov pre školenie a výcvik, fyzickú prípravu, nočnú pohotovosť, stravovanie a podobne," podotkla Farkasová.

Projekty ďalej rátajú napríklad s výstavbou garážových priestorov, zatepľovaním fasád hasičských staníc, výmenou starých okien za nové, či s úpravou vonkajších plôch.

Úpravy v Michalovciach budú najdrahšie

Najnáročnejšou rekonštrukciou spomedzi troch zemplínskych miest, a to v hodnote takmer 1,2 milióna eur, prechádza michalovská stanica. Projekt si dokonca vyžiadal presťahovania jej zázemia spolu s hasičmi do náhradných priestorov. Modernizácia sobranskej stanice bude stáť vyše 286.000 a veľkokapušianskej približne 215.000 eur.

Zmienené stavebné projekty odštartovali v októbri. "Predpokladá sa, že rekonštrukcia staníc vo Veľkých Kapušanoch a Sobranciach bude ukončená najneskôr v závere tohto roka a hasičskej stanice v Michalovciach do polovice roka 2015," uzavrela Farkasová.