Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Košiciach hovorili odborníci o ukrajinskej kríze a jej vplyve na SR

Na snímke Oľga Benč. FOTO TASR/František Iván

Súčasnú situáciu priblížili účastníkom Janka Burianová, generálna konzulka Slovenska na Ukrajine a Oľga Benč, generálna konzulka Ukrajiny na Slovensku.

Košice 30. júna (TASR) - Medzinárodná konferencia "Slovensko – Ukrajina: Ukrajinská kríza a jej vplyv na rozvoj bilaterálnych vzťahov: ako ďalej?" dnes v Košiciach dala priestor k diskusii o možnostiach koordinácie aktivít štátnych a neštátnych aktérov v oblasti slovensko-ukrajinskej spolupráce.

Ako uviedla Katarína Minárová z Karpatskej nadácie, v dvoch paneloch konferencie prezentovali odborníci z obidvoch krajín svoj pohľad na momentálny vývoj na Ukrajine, na očakávané trendy, možnosti či ohrozenia budúcej spolupráce a pomoci v nových politických a bezpečnostných podmienkach na Ukrajine na úrovni národných i miestnych aktérov. „V diskusii boli identifikované priority a možné spoločné projekty pre spoluprácu slovensko-ukrajinských inštitúcií,“ povedala.

Minárová tiež doplnila, že výstupom konferencie sú závery panelovej diskusie zhrnuté ako súbor odporúčaní pre vlády Slovenska a Ukrajiny a ďalších aktérov slovensko-ukrajinskej spolupráce.

Súčasnú situáciu priblížili účastníkom v úvodných príhovoroch Janka Burianová, generálna konzulka Slovenska na Ukrajine a Oľga Benč, generálna konzulka Ukrajiny na Slovensku.

Medzi spíkrami konferencie boli aj Andrej Jermolajev, riaditeľ Inštitútu strategických štúdií Nová Ukrajina, Alexander Duleba, riaditeľ RC SFPA - Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, Laura Dittel, riaditeľka Karpatskej nadácie, a Stanislava Benická, projektová manažérka Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu.

Konferenciu zorganizovali Karpatská nadácia a Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, n. o. Partnermi konferencie boli Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Slovenská agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu.