Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

Časť firiem nemá podľa hygienikov zabezpečený zdravotný dohľad

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach skontroloval takmer 3000 subjektov, časť z nich si zákonnú povinnosť nesplnila.

Košice 9. augusta (TASR) – Zamestnávatelia majú od roku 2014 povinnosť zabezpečiť pre všetkých pracovníkov zdravotný dohľad pracovnou zdravotnou službou (PZS). Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach skontroloval takmer 3000 subjektov, časť z nich si zákonnú povinnosť nesplnila.

"V roku 2015 sme pri výkone štátneho zdravotného dozoru (ŠZD) a evidovaním písomných oznámení skontrolovali zabezpečenie zdravotného dohľadu u cca 2936 zamestnávateľov," uviedla pre TASR vedúca odboru preventívneho pracovného lekárstva RÚVZ v Košiciach Daniela Tarabčáková.

Z nich podľa jej slov 257 zabezpečilo PZS vlastnými zamestnancami a 2470 dodávateľským spôsobom. Pri kontrole hygienici zistili, že 209 zamestnávateľov si zákonnú povinnosť nesplnilo.

Martina Merková z mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva SR vysvetlila, že PZS zabezpečuje starostlivosť o ochranu zdravia zamestnancov priamo na pracovisku.

"Je odbornou a poradenskou službou pre zamestnávateľa v oblasti ochrany zdravia pri práci. Na pracovisku zabezpečuje dohľad nad pracovnými podmienkami vrátane identifikácie a hodnotenia zdravotných rizík v pracovnom prostredí, ako aj prevenciu chorôb z povolania a iných poškodení zdravia z práce," vysvetlila Merková.

Ako ďalej uviedla, v minulom roku jednotlivé úrady verejného zdravotníctva skontrolovali na základe ŠZD a evidenciou písomných oznámení od zamestnávateľov približne 21.000 subjektov, ktoré zamestnávali asi 445.600 ľudí. "RÚVZ v SR zistili, že u kontrolovaných 16.424 zamestnávateľov bol zabezpečený zdravotný dohľad," priblížila Merková s tým, že 4559 subjektov si svoju zákonnú povinnosť nesplnilo.

Za nezabezpečenie PZS môžu hygienici zamestnávateľovi uložiť pokutu vo výške od 150 do 20.000 eur.