Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Košický kraj

Košice za mnohé vďačia členstvu v Európskej únii

Snímka je z osláv Dňa Európy v Košiciach 3. mája 2016. FOTO TASR - František Iván Foto: TASR - František Iván

Primátor Richard Raši, europoslanci Ivan Štefanec i Branislav Škripek priblížili význam Európskej únie a súčasné dianie v nej účastníkom dnešného Dňa Európy v Košiciach pre širokú verejnosť.




Košice 3. mája (TASR) – Košice dnes oslavujú Deň Európy. Organizátori podujatia Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a mesto Košice si na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne pripravili celodenný program plný zábavy, hudby a interakcie.

"Slovensko je 12 rokov v Európskej únii a myslím si, že za ten čas sa darí využívať šancu, ktorú máme. Únia je úniou členských štátov a je len na nás, ako túto šancu využijeme. Je dôležité, aby sme si pripomínali tento deň, pretože je to deň, ktorý je najvýznamnejším míľnikom našich novodobých dejín a práve pre mladú generáciu má význam v tom, že má pre nich Európa otvorené brány, že môžu študovať, pracovať v celej Európskej únii," uviedol pre TASR europoslanec Ivan Štefanec.

Primátor Richard Raši vyzdvihol význam Slovenska v EÚ s dôrazom na mesto Košice. "Mnohé veci, na ktoré sme v našom meste hrdí, máme len kvôli tomu, že sme členovia Európskej únie a možno to, čo si každý z nás všimne a je na to hrdý, ale málokto si to uvedomí, sú bývalé kasárne, ktoré sa stali Kulturparkom, alebo zrekonštruované mestské parky, alebo aj nové električky a električkové trate. Toto všetko znamená Európa a členstvo v Európskej únii. Keby sme členmi neboli, tieto mnohomiliónové investície tu nikdy nedostaneme," skonštatoval Raši.

Počas otvorenia osláv sa na pódiu prihovoril okrem Ivana Štefanca i europoslanec Branislav Škripek. Ako povedal pre TASR, je presvedčený, že politika Európskej únie chce extrémne zdôrazňovať práva jednotlivca, čo však na druhej strane potláča napríklad právo na slobodu prejavu, či náboženský prejav. "V tomto, si myslím, že sú niektoré hodnoty, ktoré sme extrémne prehnali, ale zároveň sa Európa má čím chváliť. Európa dosiahla ohromný pokrok v tom, ako si ctíme demokraciu a ako chceme prinášať a žiadať uplatňovanie slobody a základných práv aj v iných krajinách. Toto si vážim na Európe," povedal Škripek.

V tomto roku čaká Slovensko podľa europoslanca Štefanca dôležitý medzník, ktorým je predsedníctvo v Rade Európskej únie. "Slovensko bude mať naozaj významnú úlohu, ako čeliť súčasným výzvam, ako sú výzvy migrácie, terorizmu. Situácia bude, samozrejme, veľmi závisieť od toho, ako dopadne britské referendum a nesmieme zabúdať predovšetkým na ekonomické témy, aby v Európe a najmä na Slovensku bolo viac pracovných príležitostí a za lepšie mzdy," povedal.

Oslavy Dňa Európy, ktoré majú priblížiť ľuďom Európsku úniu, sa v Košiciach organizujú po piaty raz. Informačná kancelária Európskeho parlamentu vo svojom stánku ponúka informácie o konkrétnych projektoch podporených z prostriedkov Európskej únie, ako aj o ďalších možnostiach využitia týchto zdrojov.

V rámci kultúrneho programu vystúpi rocková formácia Young Avalange, bubenícke zoskupenie Bubonz, pre deti to bude kúzelník Gabi a vyvrcholením celého dňa bude koncert Adama Ďuricu. Ako 'predskokan' vystúpi Lilly Mančíková.

Košické stredné školy vo svojich informačných stánkoch prezentujú svoje aktivity a štúdium. "Vyučujeme sedem predmetov bilingválne v anglickom jazyku a dosahujeme vynikajúce výsledky. Naši študenti končia štúdium na úrovni C1 podľa stredoeurópskeho referenčného rámca. Maturujú z angličtiny na tejto úrovni," priblížila zástupkyňa riaditeľa Evanjelického bilingválneho gymnázia Jána Amosa Komenského v Košiciach Sandra Mrázová.