Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Košickí poslanci upozorňujú na vysokú cenu za likvidáciu odpadu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa Jaroslava Polačeka a Rastislava Trnka sa Košice snažia navodiť dojem, že chcú fixáciou ceny za likvidáciu odpadu v spaľovni spoločnosti KOSIT vyrokovať čo najlepšiu cenu.

Košice 5. júna (TASR) - Košický mestský poslanec Jaroslav Polaček a poslanec Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka (obaja nezávislí) upozornili dnes na vysokú cenu za likvidáciu odpadu v Košiciach. Mesto sa podľa nich snaží navodiť dojem, že chce fixáciou ceny za likvidáciu odpadu v spaľovni spoločnosti KOSIT, a. s., vyrokovať čo najlepšiu cenu.

Obaja poslanci v posledných dňoch oslovili viac ako 60 obcí a miest v okrese Košice-okolie s požiadavkou o poskytnutie informácií o spôsobe a likvidácii komunálnych odpadov. "Touto žiadosťou sme si chceli overiť naše podozrenia ohľadom veľmi zvláštnej cenotvorby zo strany KOSIT-U, a. s., pre samosprávu v okrese. Mesto Košice ako vlastník spaľovne namiesto toho, aby malo čo najvýhodnejšiu cenu za energetické zhodnotenie odpadu, platí za jeho likvidáciu najviac," tvrdia poslanci.

Kým v Košiciach je cena za spracovanie jednej tony odpadu 72 eur, podľa ich zistení v Prešove je to 57 eur, Turni nad Bodvou 57,30 eura, Poproči 30,30 eura a Kokšove - Bakši desať eur.

Hlavný akcionár KOSIT-u spolu s mestom podľa poslancov vytvorili regionálny monopol. "V okolí 50 kilometrov vlastní všetky skládky KOSIT, a. s., a tie ostatné v Košickom kraji majú obmedzenú kapacitu so životnosťou desať rokov," dodávajú poslanci.

Mesto Košice v uplynulých dňoch oznámilo, že chce zafixovať ceny za energetické zhodnotenie odpadu minimálne do roku 2021.

"Primátor Košíc Richard Raši požiadal zástupcu majoritného akcionára Ľubomíra Šoltýsa, aby spoločnosť WOOD Waste Management dodržala prísľub, že v prípade, ak v spoločnosti KOSIT, a. s., ostanú po predaji 29 akcií mesta Košice súčasní akcionári, mesto Košice a WOOD Waste Management, bude zafixovaná súčasná cena za energetické zhodnotenie odpadu v dodatku zmluvy formou valorizačnej doložky," vysvetlila hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

Doplnila, že majoritný akcionár v KOSIT, a. s., bol zároveň požiadaný o to, aby predložil návrh dodatku zmluvy do 19. júna 2017, kedy sa uskutoční zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Košiciach, na ktorom budú poslanci schvaľovať predaj 29 akcií mesta Košice v spoločnosti KOSIT, a. s.

KOSIT, a. s., tvrdí, že ide o účelovú diskreditáciu ich spoločnosti, ktorá súvisí s blížiacimi sa voľbami do vyšších územných celkov.

Na základe zmluvy s mestom v roku 2001 bola cena za energetické zhodnocovanie odpadov podľa spoločnosti fixovaná od roku 2010 do konca roku 2016. "Uplynutím roku 2016 je spoločnosť KOSIT, a. s., rovnako ako pred rokom 2010, oprávnená pristupovať každoročne, z titulu nárastu vstupných nákladov, k zvýšeniu ceny. Tvrdenia o znižovaní cien spoločnosťou KOSIT, a. s., po 1.1.2017 pri porovnaní s medziročným nárastom vstupných nákladov majúcich vplyv na cenu nie sú ekonomicky obhájiteľné," uviedla pre TASR referentka PR oddelenia KOSIT, a. s., Silvia Karolyiová s tým, že je potrebné mať na zreteli, že čím prijateľnejšie je nakladanie s odpadmi z hľadiska životného prostredia, tým je ekonomicky nákladnejšie v porovnaní s ukladaním odpadu na skládku.

Argument uvedených komunálnych politikov, že mesto Košice platí v porovnaní s obcami okolo Košíc vyššie ceny, je podľa Karolyiovej vytrhnutý z kontextu. Ako príklad uviedla, že náklady na odpadové hospodárstvo na obyvateľa prepočítané podľa schváleného rozpočtu jednotlivých miest predstavujú v Bratislave 59,11 eura, Trnave 49,04, Žiline 46,84, Prešove 44,96 a v Košiciach 47,62 eura.

"Primátor mesta Košice Richard Raši odmieta nepravdivé obvinenia poslancov Trnku a Polačeka, pretože ani on, ani nikto z jeho blízkych nemá žiadne finančné výhody z podnikateľskej činnosti spoločnosti KOSIT," reagovala pre TASR hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.