Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Košickí filharmonisti zahrajú na streche hotela i na letiskovej dráhe

Štátna filharmónia Košice bude hrať na miestach, kde to ešte nikto neskúšal. Projekt Orchestral export 2015 prišiel s netradičným nápadom, takmer sedemdesiatčlenný orchester Štátnej filharmónie v Košiciach zahrá v utorok 23. júna 2015 na streche dvanásťpodlažnej budovy hotela Yasmin v Košiciach a o pár dní na košickom letisku za plnej letovej prevádzky priamo na letovej a pristávacej dráhe. Na snímke zľava riaditeľ ŠFK Július Klein, autor projektu Juraj Sasák aTiago Viganó z hotela Yasmin počas predstavenia projektu. Košice, 22. júna 2015. Foto: TASR - František Iván

Zaujímavý nápad mal Košičan Juraj Sasák, ktorý vystúpenie natočí a neskôr dá aj na väčšie videoportály.

Košice 22. júna (TASR) - Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bude hrať na miestach, kde to ešte nikto neskúsil. Vďaka projektu Orchestral Export 2015 si takmer sedemdesiatčlenný orchester zahrá v utorok (23.6.) na streche dvanásťpodlažnej budovy hotela Yasmin v Košiciach a o pár dní neskôr sa presunie na košické letisko, kde hudobníci zahrajú za plnej letovej prevádzky priamo na letovej a pristávacej dráhe. Zaujímavý nápad mal Košičan Juraj Sasák, ktorý vystúpenie natočí a neskôr dá aj na väčšie videoportály.



"Míľnikom je hlavne to, že hudba, ktorá bude znieť, budú upravené východoslovenské piesne, napr. Ej ľeto horúce, Išli furmani, ako aj viaceré piesne, ktoré upravoval Adrian Harvan. Tento Košičan je vynikajúcim aranžérom, skladateľom, dirigentom a jazzmanom," povedal pre TASR riaditeľ Štátnej filharmónie Košice Július Klein. Dodal, že projekt okrem popularizácie filharmónie a orchestrálnej muziky zviditeľní Košice prostredníctvom hudobného umenia. "Keď ma pán Sasák oslovil už s konkrétnou myšlienkou, neváhal som ani chvíľku, hovoril som, že je to vynikajúci projekt," dodal Klein.



Aby si koncert mohli vychutnať naživo aj Košičania, ďalším miestom, kde sa orchester uskutoční, bude priamo "srdce" mesta, pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici. Nakrúcať sa tam bude v stredu 24. júna v dopoludňajších hodinách.