Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Košické Kino Úsmev začne dennú prevádzku

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Spustí ju legendárny Kinoautomat, prvý interaktívny film na svete, ktorý vznikol v Československu v roku 1967 v prostredí českej novej vlny.

Košice 16. mája (TASR) – Obnovené košické Kino Úsmev spustí 9. júna dennú prevádzku, premietať bude v digitálnej kvalite. V prevádzke bude aj nová kaviareň a letná terasa v parku pred kinom.

"Program kina bude zameraný na kvalitnú filmovú produkciu pre všetky vekové kategórie vrátane rodín s deťmi a seniorov, ako aj na premiéry aktuálnych titulov," informovala Barbora Tóthová za občianske združenie Cinefil, ktoré má kino od mesta v prenájme.

Programom oficiálneho otvorenia 9. júna bude Kinoautomat - prvý interaktívny film na svete, ktorý vznikol v Československu v roku 1967 v prostredí českej novej vlny. Film, ktorý bol hitom svetovej výstavy Expo 1967 v kanadskom Montreale, umožňuje divákom vstupovať do deja prostredníctvom hlasovania. Večerom bude sprevádzať známy český moderátor, scenárista a režisér Eduard Hrubeš. Kinoautomat, ktorý bol za socializmu v "trezore", sa divákom predstaví v dvoch predstaveniach - o 18.00 a 20.00 h.

Košické Kino Úsmev premietalo nepretržite v rokoch 1929 až 2012. K jeho zatvoreniu došlo vzhľadom na zhoršujúci sa technický stav. Opustené kino dostalo na jeseň 2015 do prenájmu OZ Cinefil, ktoré mestu predložilo projekt jeho oživenia.

"V prvej fáze revitalizácie bola v kine nainštalovaná najnovšia digitálna technológia podľa štandardov DCI (Digital Cinema Initiative) - kino tak bude schopné premietať najnovšie tituly vo vysokej digitálnej kvalite, ako aj staršie filmy z klasických premietačiek, ktoré boli v kine zachované," priblížila Tóthová. Opätovne otvorené Kino Úsmev bude ponúkať aj rôzne špeciálne filmové cykly a premietania, napríklad pre rodičov s malými deťmi, pre seniorov, náročného diváka, deti, ľudí s rôznymi obmedzeniami - napríklad komentované premietania pre nevidiacich, či pravidelný "Filmový čaj o piatej".

Kino Úsmev je tiež oficiálnym festivalovým kinom filmového festivalu Artfilm, ktorý sa v Košiciach uskutoční v dňoch 17. až 25. júna. V júli a auguste sa diváci môžu tešiť aj na "košické filmové leto", špeciálny filmový cyklus, v rámci ktorého kino premietne najúspešnejšie filmové tituly uplynulej sezóny za zľavnené ceny.

Kino stojí na Kasárenskom námestí v Košiciach od začiatku minulého storočia, spočiatku slúžilo ako dôstojnícke kasíno. V roku 1929 v budove vzniklo Kino Centrál, ktoré neskôr dostalo názov Kino Úsmev. V júni 2015 poslanci mestského zastupiteľstva schválili prenájom budovy OZ Cinefil, ktoré sa zaviazalo do piatich rokov premeniť priestor na mestské kino a Centrum audiovizuálnej kultúry, jediné svojho druhu na Slovensku.