Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Do Klubu mladých železničiarov dnes pribudli ďalší členovia

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Prvý deň spočíva v oboznámení sa s bezpečnostnými predpismi, činnosťami jednotlivých ľudí, ktorí na železničke pracujú.

Košice 15. mája (TASR) - Do Klubu mladých železničiarov pri Košickej detskej historickej železnici dnes pribudli ďalší členovia. TASR o tom informoval prednosta stanice Igor Holéczy. "Klub bude mať takmer 50 mladých železničiarov, ktorí sa budú aktívne podieľať na chode železnice," uviedol. Podľa jeho slov prichádzajú na nábor deti, ktoré majú o železničku naozaj záujem. "Miera ich informovanosti je niekedy prekvapujúca," povedal prednosta.

Prvý deň spočíva v oboznámení sa s bezpečnostnými predpismi, činnosťami jednotlivých ľudí, ktorí na železničke pracujú. "Deti si prejdú jednotlivé stanovištia, oboznámia sa s dopravnou kanceláriou, s pomôckami, ktoré používa výpravca a sprievodca," informoval Holéczy. Súčasťou formálneho školenia je aj jedna jazda, kde si mladí železničiari vyskúšajú aj prax. "Musia sa tiež naučiť, ako komunikovať s cestujúcimi, keďže prevádzka je prioritne určená na rekreáciu," konkretizoval prednosta stanice.

Klub mladých železničiarov vznikol v roku 2012 ako voľné pokračovanie myšlienky výchovy mladých železničiarov na niekdajšej pionierskej železnici. Vybudovaná bola v rokoch 1955 – 1956. "V celom bývalom Československu sme jediní, ktorí prevádzkujeme takúto železnicu," uviedol Holéczy s tým, že v okolitých krajinách je podobným príkladom už len železnička v Budapešti.

Rušne, vagóny a časť koľajiska sú zapísané v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok SR. Medzi nimi je aj 132-ročný parný rušeň Katka, ktorý je najstarším prevádzkovaným rušňom vo Vyšehradskom regióne. V tomto roku na železničku pribudol nový parný rušeň Krutwig, ktorý je zas najmladším parným rušňom na Slovensku.

Železnička začína prevádzku koncom apríla, premáva až do konca októbra. V letných mesiacoch aj počas pracovného týždňa.