Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Na košickom Luníku IX pribudne socha, ktorú vytvárajú deti

Ilustračné foto Foto: TASR

Spolu na soche pracovalo asi 30 detí. Dielo má byť na Luníku IX umiestnené na prelome mesiacov september a október.

Košice 4. augusta (TASR) – Deti z Luníka IX vytvárajú sochu, umiestnená má byť v parčíku pri vstupe na toto košické sídlisko. Ako pre TASR povedal mentor, výtvarník Oto Hudec, socha bude zobrazovať deti ako superhrdinov. Ide o súčasť projektu Budujeme nádej na Luníku IX, jednu z aktivít neziskovej organizácie ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj.

„Socha je špecifická tým, že ju vytvoria deti, momentálne sa na nej pracuje. Prebehlo asi päť workshopov s deťmi, kde vytvorili úžasné modely a kresby a podľa nich teraz v ateliéri vzniká socha v životnej veľkosti, ktorá bude potom odliata do betónu,“ povedal Hudec s tým, že socha zobrazuje deti ako superhrdinov, ktorých si vymysleli. „Je to taký symbolický význam, že samotné deti z tejto marginalizovanej komunity v tomto ťažkom prostredí sú veľmi šikovné, darí sa im v škole a z môjho pohľadu sú akoby superhrdinovia Luníka IX,“ pripomenul.

Ako uviedla Beáta Hybačková z ETP Slovensko, detskí zverenci na tvorbe umeleckého diela pracovali s radosťou a s rovnakým potešením, ako ich dospelí mentori a umelci.

Spolu na soche pracovalo asi 30 detí. Dielo má byť na Luníku IX umiestnené na prelome mesiacov september a október.