Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Na Rušňoparáde lákal rušeň Krutwig aj Pápežský vlak

Na snímke zrenovovaný úzkorozchodný parný rušeň Krutwig na Rušňoparáde 2016 v košickom rušňovom depe Železničnej spoločnosti Slovensko v Košiciach 17. apríla 2016. Foto: TASR/František Iván

Premiéru na Slovensku mala aj parná lokomotíva Béeska.


Košice 16. apríla (TASR) – Brány košického rušňového depa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa tento víkend otvorili pre verejnosť. Návštevníci na Rušňoparáde 2016 môžu vidieť parné rušne, legendárny prezidentský vozeň či modernú techniku v podaní Pápežského vlaku z Poľska. Do nedele (17.4.) sú pre verejnosť pripravené štyri parné rušne, tucet historických a dve desiatky súčasných vlakov.

„Pozornosť verejnosti láka najmä parný rušeň Krutwig, ktorý je najnovším zrekonštruovaným parným rušňom na Slovensku. Ožil po 45 rokoch oddychu,“ uviedla Zuzana Lehotská z občianskeho združenia Detská železnica Košice, ktorá akciu v spojení so ZSSK zorganizovala. Doplnila, že tento parný rušeň začne čoskoro jazdiť na trati Košickej detskej historickej železnice a je zároveň posledným typom rušňa parnej éry v Československu.

Premiéru na Slovensku má podľa Lehotskej aj parná lokomotíva Béeska, ktorá je z Českej republiky. „Zaujímavé sú aj dva luxusné vozne, rakúsky prezidentský salónny vozeň a reštauračný vozeň zo 60. rokov minulého storočia,“ povedala Lehotská. Na Rušňoparáde sa prvýkrát predstaví aj moderná vlaková súprava z Poľska. „Ide o Pápežský vlak, ktorý je darom poľských železničiarov pamiatke pápeža Jána Pavla II. Na čelách súpravy sa nachádza jeho pápežský znak a na bočniciach latinský nápis „TOTUS TUUS“, čo znamená „Celý Tvoj,“ informovala.

Víkendový program je určený najmä pre rodiny s deťmi. „Dnes popoludní bude prebiehať ukážka historického leteckého a pozemného prepadu vlakov z čias druhej svetovej vojny, súťaž zručnosti rušňovodičov, ale aj prehliadka železničnej techniky na točni. V nedeľu sa uskutoční súbežná jazda v úseku Kostoľany nad Hornádom a Košice, ktorá je už takou našou tradíciou Rušňoparády,“ dodala Lehotská. V sobotu je program pripravený do 17.30 h. V nedeľu sa druhý deň akcie začne o 8.30 h a potrvá do 16.30 h.