Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Parkovanie pri košickej zoo už nebude bezplatné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Asfaltové parkovisko pred zoo slúžilo doposiaľ návštevníkom zdarma a urbarníci vyberali vstupné len v jednej časti. Minulý rok na jar však vyberali parkovné i v druhej časti.

Košice 12. februára (TASR) – Parkovanie pri Košickej zoo už nebude bezplatné. Mestskí poslanci v pondelok schválili usporiadanie majetkových vzťahov medzi mestom Košice a Urbariátom Kavečany, p.s. Asfaltové parkovisko pred zoo slúžilo doposiaľ návštevníkom zdarma a urbarníci vyberali vstupné len v jednej časti. Minulý rok na jar však vyberali parkovné i v druhej časti.

"Nebude sa opakovať situácia, keď ľudia boli zastavovaní pri vstupe ku zoo, keď nemohli parkovať na miestach, ktoré patria urbarníkom. Je to dohoda kompromisná, kde mesto bude musieť najmenej platiť, urbarníci si prídu na svoje, pretože vlastnia spolu takmer 500.000 metrov štvorcových pozemkov, na ktorých sa nachádza prístupová cesta, parkovisko pred zoo, časť samotnej zoo. Zabezpečili sme aj to, že nebude ohrozená celistvosť zoo a nebudeme musieť riešiť nároky urbarníkov, ktorí v časti zoo vlastnia obrovské pozemky, takže zoo bude môcť fungovať ako doteraz," uviedol primátor Košíc Richard Raši (Smer-SD).

Dohoda medzi mestom Košice a urbariátom spočíva v tom, že parkovisko pred zoo bude prevádzkovať urbariát a zároveň mesto prenajme urbariátu parkovacie plochy za jedno euro. Urbariát na druhej strane prenajme mestu lesné pozemky v areáli zoo za 0,03 eura za štvorcový meter na rok a ostatné pozemky pod miestnymi komunikáciami, prístupovými spevnenými plochami a ďalšími pozemkami v areáli zoo za jedno euro. Zatiaľ sa dohodli na podmienkach do konca roka 2022.

"Myslím si, že je to pre obe strany také kompromisné riešenie, o čo nám všetkým v konečnom dôsledku išlo. Aby majetky, ktoré sú vo vlastníctve, alebo správe urbariátu, aby na nich hospodáril a prípadné výnosy z hospodárenia použil pre vlastné potreby a podielnikov, ktorých zastupuje. Je ich približne 800," priblížil starosta Mestskej časti Košice-Kavčerany Martin Balčík.

Predseda urbariátu Jozef Človečko tvrdí, že dlhodobo sa nič neriešilo a košická zoo užívala viaceré pozemky v danej lokalite bez právneho titulu. "Dve eurá boli na urbárskom parkovisku a na tom spornom, ktoré je tiež urbárske bolo z časti, začiatkom apríla, mája (roka 2017, pozn. TASR) vyberané parkovné urbariátom, ktoré sa potom dostalo do rozporu. Potom sme si dali s mestom ruky a povedali, že počkáme ďalej, to znamená, prišlo to dnes, dohodli sme sa," povedal Človečko. Ako upozornil, v budúcnosti môže dôjsť k navýšeniu vstupného, a to z dôvodu, že sa pri vyšších príjmoch stanú platcami DPH.

To, či sa zavedenie parkovného prejaví na návštevnosti zoo, bude podľa jej riaditeľa Ericha Kočnera zrejmé až počas sezóny. "Nepredpokladám radikálne zníženie návštevnosti vzhľadom na to, že platba za parkovanie je dnes úplne bežná v mestách, ktoré takisto prevádzkujú zoo," dodal Kočner a predpokladá, že prejazd cez parkovisko do areálu zoo zostane bezproblémový nielen pre hostí, ale i veterinárov a zásobovanie.