Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Pobočka košickej knižnice Nezábudka má nové priestory

Ilustračná snímka. Foto: Cvernovka ateliér priestory obchod knihy umenie

Táto pobočka je jediná bezbariérová a mesto ako zriaďovateľ poskytlo na úpravu interiéru dotáciu vo výške 36.000 eur.

Košice 2. augusta (TASR) - Zrekonštruované priestory Nezábudky, pobočky Knižnice pre mládež mesta Košice na Poľovníckej ulici v Košiciach, vo štvrtok slávnostne otvorili. Nový vzhľad čaká návštevníkov po 21 rokoch od poslednej renovácie. Ako pre TASR povedala riaditeľka knižnice Iveta Hurná, táto pobočka je jediná bezbariérová. Mesto Košice ako zriaďovateľ poskytlo na úpravu interiéru dotáciu vo výške 36.000 eur.

„Čitatelia, ktorí ku nám pravidelne chodia a poznali túto pobočku, sú prekvapení, že je to tu také veľké. Máme tu aj pódium, ktoré sme nemali a napriek tomu, že pódium zabralo dosť priestoru, je otvorený, vzdušný a zmestili sa nám tu všetky knihy,“ povedala Hurná.

Ako ďalej uviedla, priestory boli pre verejnosť neprístupné viac ako jeden mesiac. „Menili sme sanitu, urobili sme hygienickú maľbu, rekonštrukciu elektriny, máme nový dataprojektor,“ doplnila. Moderný knižničný nábytok má Nezábudka vďaka predchádzajúcemu projektu, ktorý vlani podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Hurná tiež pripomenula, že pobočka Nezábudka nezabúda ani na deti s rôznym hendikepom. Okrem toho, že je celý priestor bezbariérový, čitatelia tú nájdu aj knihy v Braillovom písme.

„V spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči tu máme pravidelne súbor načítaných kníh, ktoré pravidelne meníme,“ spresnila s tým, že takéto služby využívajú najmä špeciálne školy, s ktorými knižnica spolupracuje.

Knižnica pre mládež mesta Košice eviduje viac ako 13.000 čitateľov a má 21 pobočiek. Pobočka na Poľovníckej ulici je podľa Hurnej druhá najväčšia.