Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Polícia radila seniorom, ako sa nestať obeťou podvodníkov a zlodejov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Aby čaro predvianočnej atmosféry nebolo narušené "šikovnosťou" podvodníkov a zlodejov, polícia v utorok zorganizovala preventívne stretnutie v Domove pokojnej staroby na Južnej triede v Košiciach.

Košice 10. decembra (TASR) – Seniori sú najviac ohrozenou skupinou vo vzťahu k takým druhom kriminality, ako sú podvody, ale aj krádeže, lúpeže či násilie. Ako upozorňuje polícia, podvodníci používajú na získanie dôvery a zmocnenia sa ich majetku rôzne zámienky, k najčastejšie používaným patrí príbeh o "vnukovi".

"Neznáma osoba zatelefonuje obeti a požiada ju o finančnú hotovosť, napríklad na kúpu bytu pre jej vnuka. Následne obeť požadovanú sumu odovzdá neznámej osobe v domnienke, že je to priateľ vnuka, ktorému vnuk dôveruje a požiadal ho o láskavosť," približuje košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Dôchodcovia nedisponujú dostatočnou fyzickou kondíciou, ani ekonomickým zázemím, a často ani dostatočnými informáciami pre ich bezpečnosť. V tejto súvislosti Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach oslovuje seniorov a poskytuje im informácie, rady či odporúčania, ktoré im majú napomôcť ochrániť sa.

Aby čaro predvianočnej atmosféry nebolo narušené "šikovnosťou" podvodníkov a zlodejov, polícia v utorok zorganizovala preventívne stretnutie v Domove pokojnej staroby na Južnej triede v Košiciach. Obsahom bolo informovať seniorov o návykoch bezpečného správania sa ako základného predpokladu vlastného bezpečia na ulici, doma, ale aj v kontakte s obchodníkmi s nekalými praktikami, nazývanými "šmejdi". Zámerom bolo tiež predviesť konkrétne ukážky obrany prispôsobené veku dôchodcov, napríklad, ako sa ubrániť svojou palicou, ako neprísť o svoju kabelku a podobne.