Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Pravicová koalícia sa dohodla na kandidátke a podpore R. Bauera

Rudolf Bauer Foto: TASR/František Iván

Volebný program Bauera je postavený na myšlienke konceptu Smart city – šikovné, inteligentné mesto.

Košice 11. septembra (TASR) – Dohodu na spoločnej kandidátke na poslancov Mestského zastupiteľstva v Košiciach a podpore Rudolfa Bauera (KDS) na post primátora dnes v Košiciach ohlásila koalícia pravicových strán. Tvoria ju KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS a DS.

"Myšlienka a snaha, ktorú sme prezentovali 20. marca toho roku spojiť sa a zjednotiť do silnej pravicovej koalície sa v stredu (10. 9.) naplnila. Máme spoločného kandidáta na post primátora v Košiciach, je ním pán Rudolf Bauer, a zo spoločných rokovaní vzišla aj spoločná kandidátka na poslancov mestského zastupiteľstva," uviedla pred novinármi mestská šéfka KDH Lucia Gurbáľová. Rozdelenie miest na kandidátke medzi jednotlivé strany zatiaľ nechcela konkretizovať.

Zároveň vyzvala aj ďalšie strany na spoluprácu a podporu Bauera. "Je to kandidát, o ktorom sme presvedčený, že bude primátorom pre všetkých Košičanov, že bude dobrým primátorom, a hlavne že bude primátorom na plný úväzok," dodala Gurbáľová.

Bývalý primátor a súčasný starosta mestskej časti Košice Západ Rudolf Bauer pred novinármi prijal tzv. richtársku prísahu, ktorú v minulosti predstavil líder strany Sieť Radoslav Procházka. Prísaha zahŕňa jeden plat z verejných zdrojov, žiadne rodinkárstvo a zodpovedné hospodárenie s verejnými zdrojmi. "Všetky tie tri princípy, ktoré obsahuje, sú princípy, ktorými sa riadim celý život a naozaj viem dokumentovať, že je to tak," konštatoval Bauer.

Kandidát na primátora ocenil prvýkrát vznik veľkej pravicovej koalície v Košiciach pred komunálnymi voľbami. "Určite máme záujem, aby sa pridala aj nová politická strana Sieť a Most-Híd. Budem rád, keď tak urobia," povedal. Ak Sieť postaví vlastného kandidáta bude to podľa neho trieštiť pravicové sily.

Bauer novinárom potvrdil, že dostal ponuku zo Siete vstúpiť do tejto strany. "Ja som túto ponuku dostal na začiatku a povedal som Radovi Procházkovi, že už som bol viazaný koaličnou zmluvou, takže nie je to možné, lebo nechcem ohroziť tú koalíciu, ale že po voľbách sa k tejto otázke môžeme vrátiť," uviedol.

Volebný program Bauera je postavený na myšlienke konceptu Smart city – šikovné, inteligentné mesto. Postavený je na štyroch pilieroch – dáva dôraz na inteligentné riešenia v mestskej hromadnej doprave, využívanie IKT riešení pri poskytovaní verejných služieb, vysokú účasť obyvateľov mesta na rozhodovaní a rozvážne spravovanie prírodných zdrojov.

Kandidatúru na primátorskú stoličku oznámili už aj úradujúci primátor Richard Raši (Smer-SD) a nezávislý kandidát Ján Dečo.