Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Rómski študenti dostali štipendium od medzinárodnej nadácie

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Roma Education Fund ročne podporí v 16 krajinách strednej a východnej Európy viac ako 1500 študentov a za desaťročie programu podporilo spolu približne 15.000 rómskych študentov.


Košice 21. novembra (TASR) - Viac ako 80 rómskych študentov dostalo v piatok 20. novembra štipendium od medzinárodnej nadácie Roma Education Fund (REF). Mladí vysokoškoláci, pochádzajúci z celého Slovenska, mali možnosť v Kulturparku v Košiciach stretnúť aj mnohých zástupcov rómskej inteligencie na Slovensku, s ktorými sa rozprávali o vzdelávaní a rómskej identite, ale aj o obraze Rómov v slovenských médiách.

Roma Education Fund ročne podporí v 16 krajinách strednej a východnej Európy viac ako 1500 študentov a za desaťročie programu podporilo spolu približne 15.000 rómskych študentov.

„Cieľom programov REF je pôsobiť desegregačne, dať možnosť rómskej mládeži študovať, lebo vieme, že vzdelanie je jediná možnosť, ako sa vedia dostať z ťažkej situácie, v ktorej sa väčšina z nich nachádza. REF pomáha nielen vysokoškolákom, ale aj študentom stredných škôl, štipendijným, mentorským a tútorským programom,“ uviedol zástupca nadácie Viktor Teru.

Okrem štipendijných programov sa REF zaoberá celou škálou podpory vzdelávania. Práve preto minulý víkend usporiadal medzinárodnú konferenciu rómskych učiteľov v Bratislave. „Veríme, že naše projekty pomôžu aj v informovaní slovenskej verejnosti o týchto mladých rómskych intelektuáloch, ktorí v blízkej budúcnosti môžu začať meniť pohľad väčšinovej spoločnosti na rómsku komunitu na Slovensku,“ dodal Teru.

Medzi štipendistami REF sú budúci právnici, ekonómovia, umelci, inžinieri, lekári, ako aj zástupcovia mnohých iných profesií. Štipendium študentom nie je udeľované automaticky, musia vyhovieť veľmi prísnym kritériám, medzi ktorými sa kladie hlavný dôraz práve na študijné výsledky.