Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

V nemocnici Šaca pribudli malí pacienti s popáleninami

Ilustračné foto, detskí pacienti Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Malí pacienti sa najčastejšie popálili obarením, ale ublížili si aj priamym ohňom, či horúcou vodou.

Košice 16. decembra (TASR) - Popáleniny u malých detí museli vo zvýšenej miere ošetrovať v košickej Nemocnici v Šaci. Pomáhali im lekári z Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie. Malí pacienti sa najčastejšie popálili obarením, ale ublížili si aj priamym ohňom, či horúcou vodou.

"V septembri sme mali hospitalizovaných 11 detí s termickými úrazmi, v novembri desať a trend popáleninových úrazov najmä u malých detí pretrváva aj tieto predvianočné týždne,“ varoval prednosta Kliniky Peter Lengyel. S menšími úrazmi, či na preväzy denne chodia do nemocnice traja až piati detskí pacienti. Prednosta pritom upozorňuje, že ide o veľmi malé deti. Väčšina z nich sa popálila obarením, až takmer 80 percent. Úrazy priamym plameňom predstavujú desať percent a elektrický prúd zasiahol asi tri percentá detí.

"Veková hranica zranených detí je pomerne nízka, takmer 80 percent postihnutých je v rozsahu jeden až päť rokov. Je to vek, kedy sa dieťa učí chodiť, spoznáva prostredie, je veľmi aktívne a tým pádom uňho vo zvýšenej miere hrozia úrazy, okrem iných aj popáleniny," opísal lekár.

V Šaci museli napr. riešiť vážny prípad, kedy dieťaťa spadlo do vane s horúcou vodou, pričom utrpelo popáleniny II. až III. stupňa na jednej tretine celkovej plochy tela. Išlo o šokový stav s ohrozením na živote. "Dieťa sme zachraňovali početnými transplantáciami kože, zdĺhavou, ale nakoniec úspešnou liečbou. Z hľadiska prognóz pritom bývajú vyhliadky u takto postihnutého dieťaťa dvojnásobne horšie než rozsiahle popálenina u dospelého,“ uviedol Lengyel.

Okrem pádu do vriacej vody medzi ďalšie časté príčiny popálenín u malých detí patrí, že na seba stiahli obrus zo stola s horúcou kávou, čajom alebo polievkou, prípadne dieťa vbehlo pod matku, ktorá niesla hrniec s horúcou tekutinou. „Osobitnou kategóriou sú popáleniny plameňom, pri ktorých sa dieťa hrá s ohňom a vznieti sa mu oblečenie, alebo sa zapotáca a padne do ohniska. V takých prípadoch ide takmer vždy o hlboké popáleniny, ktoré treba riešiť chirurgicky,“ vysvetlil Lengyel.

Väčšina popálenín sa stane doma. Lekár preto apeluje na rodičov, hlavne v tomto období, kedy sa viac pečie a varí a využívajú sa výhrevné telesá, aby dbali na bezpečnosť svojich detí vo zvýšenej miere, rovnako pri manipulácii s horúcimi tekutinami, nápojmi či horúcim jedlom. Podľa lekára je takisto potrebné dávať aj vtedy veľký pozor na deti, keď dospelí pracujú pri otvorenom ohni, napríklad pri zabíjačkách, pri plynových peciach či zdrojoch elektrického prúdu.