Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Najstaršia parná lokomotíva Katka sa rozlúči počas Tekvicovej soboty

Parná lokomotíva Katka Foto: TASR/František Iván

V programe plnom tekvíc, strašidiel a jedinečnej výzdoby zabafká Katka naposledy, potom ju čaká náročná oprava kotla.

Košice 28. októbra (TASR) - Rozlúčku s najstaršou, 131-ročnou parnou lokomotívou Katkou pripravilo Občianske združenie Detská železnica Košice. Už tradične sa tak stane počas Tekvicovej soboty 31. októbra.

"V programe plnom tekvíc, strašidiel a jedinečnej výzdoby zabafká Katka naposledy, potom ju čaká náročná oprava kotla. V nedeľu 1. novembra zasa definitívny koniec sezóny odpískajú motorové dvojičky Danka a Janka," informovala TASR Zuzana Lehotská, Detská železnica Košice.

Nástupná stanica detskej železničky sa v poslednú októbrovú sobotu premení na pestrofarebné centrum tekvíc, sviečok a strašidiel. Špeciálne vyzdobené vlaky vyrazia z Čermeľa o 11.15 h, 13.15 h a 15.15 h.

„Deti, ktoré k nám v tento deň prídu v maskách, sa povezú zdarma. Pre zimomravých aj v tomto roku navaríme tradičný železničiarsky čaj, pripravíme sviečky a kto by sa chcel zahriať ešte viac, môže pomôcť s ťažkými podvalmi, pripravenými na rekonštrukciu trate,“ pozýva riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský. V zateplenom prístrešku na Alpinke bude pre deti pripravené premietanie rozprávok a tvorivá dielňa, v ktorej si budú môcť vyrobiť vlastného netopiera.

Mimoriadne tekvicové vlaky s parnou lokomotívou sa zo stanice Alpinka budú vracať o 12.00 h, 14.00 h a 16.00 h. Lehotský upozornil, že na dlhšie obdobie je to posledná jazda Katky, nakoľko sa počas zimy podrobí náročnej oprave a revízii kotla, ktorú musia parné rušne absolvovať každých päť rokov. "Všetci však pevne veríme, že v novej sezóne sa predstaví v dobrej kondícii aj za asistencie novej posily, parného rušňa Krutwig, ktorého komplexná oprava sa chýli ku koncu,“ vysvetlil Ľubomír Lehotský.

Záver pravidelnej sezóny železnice bude v nedeľu, kedy jej koniec odpískajú motorové dvojičky Danka a Janka. V tento deň všetky deti cestujú „načierno“, teda bez cestovného lístka.

Napriek ukončeniu sezóny budú 6. decembra vypravené dva mimoriadne Mikulášske vlaky s Mikulášom, anjelmi a čertom. Lehotský vyzdvihol, že o železničku je stále väčší záujem, čo potvrdili aj tohtoročné oslavy 60. výročia zrodu unikátnej košickej atrakcie. "Pred nami je ešte vydanie knihy, prvej komplexnej monografie a dokončenie dokumentárneho filmu o histórii unikátnej železničky,“ zhodnotil.