Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Absolventi Univerzity tretieho veku slávnostne promovali

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Osvedčenie si dnes prevzala i najstaršia absolventka štúdia, 84-ročná inžinierka ekonómie Helena Považanová.


Košice 20. mája (TASR) - Slávnostnou promóciou v Aule Maxima Technickej univerzity v Košiciach dnes absolventi ukončili štúdium na Univerzite tretieho veku.

"Na výučbe sa podieľajú štyri univerzity, ktoré majú sídlo v Košiciach. Je to Technická univerzita v Košiciach, ktorá je zároveň koordinátorom Univerzity tretieho veku, ďalej Podnikovohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie a UPJŠ v Košiciach," uviedol pre TASR prorektor pre vzdelávanie Technickej univerzity v Košiciach Ervin Lumnitzer.

Dvojročné štúdium absolvovalo 246 študentov. Na výber mali z deviatich odborov. Záujem zo strany seniorov je podľa prorektora veľký. "Sme šiestou najväčšou Univerzitou tretieho veku na Slovensku. V súčasnosti rozširujeme ponuku učebných odborov, čo zrejme spôsobí aj zvýšený nárast záujmu. Teraz sme zaradili do výučby nový študijný odbor, atraktívny hlavne pre pánov, a to letectvo. Budú si môcť vyskúšať, ako sa lieta na simulátoroch," prezradil Lumnitzer.

Absolventi získali osvedčenie o absolvovaní Univerzity tretieho veku. "Je to skôr taký honor, že ten absolvent absolvoval tú univerzitu, dozvedel sa niečo nové. Myslím si, že je to také zavŕšenie toho celoživotného procesu vzdelávania, keď tí naši seniori vlastne nájdu nejaký spôsob aktívneho starnutia," povedal prorektor.

Osvedčenie si dnes prevzala i najstaršia absolventka štúdia, 84-ročná inžinierka ekonómie Helena Považanová, ktorá, ako povedala, Univerzitu tretieho veku vnímala už dlhšie. "Funkcie, v ktorých som pôsobila mi nedovoľovali študovať, preto som sa rozhodla až v 80-tke. Prvýkrát som absolvovala odbor Životné prostredie a teraz Dejiny umenia. Chystáme sa pokračovať ďalej, keď sa otvorí odbor Cestovný ruch, tak by sme chceli pokračovať v tom. V prípade, ak nie, tak pôjdeme na Veterinárnu medicínu," dodala Považanová.

Univerzita tretieho veku v Košiciach oslávi budúci rok 25. výročie svojho vzniku.