Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Centrom Košíc bude premávať špeciálny vínny vláčik

Košice Foto: TASR/S. Písecký

Vláčik bude premávať v sobotu 13. septembra v centre Košíc na trase Dolná brána – Katova bašta – Mestský park počas Košických slávností vína.

Košice 10. septembra (TASR) – Špeciálny vínny vláčik, ktorý zabezpečí dopravu pre všetkých záujemcov o dianie na Košických slávnostiach vína, bude v sobotu 13. septembra premávať v centre Košíc na trase Dolná brána – Katova bašta – Mestský park. Ako TASR informoval Dominik Plávka z organizácie Visit Košice, slávnosti ponúknu už po ôsmy raz výber zo slovenskej, českej, maďarskej, ale aj svetovej produkcie vína. Tradičné festivalové lokality v centre mesta otvoria svoje brány ale už vo štvrtok 11. septembra o 16.00 h.

„Pripravený program, ako aj samotné ochutnávky dôstojne uzavrú leto a privítajú dlho očakávanú vinársku sezónu. Festival potrvá následne až do sobotného večera. Ako už napovedá názov podujatia, Košické slávnosti vína ponúkajú všetkým záujemcom exkurziu do sveta someliérov, zanietených výrobcov vína, ako aj rôznych gurmánskych pochúťok. V tomto roku sa v rámci festivalu predstaví približne 40 rôznych vystavovateľov ,“ povedal Plávka.

V jednotlivých stánkoch budú svoje umenie prezentovať ako veľkí výrobcovia vín, tak aj vinári s lokálnymi špecialitami, ktoré spestria rôznorodé degustácie spolu s gurmánskymi špecialitami pripravenými výhradne na túto príležitosť.

Priamo na Hlavnej ulici bude sprístupnený archeologický komplex Dolnej brány, kde návštevníci nájdu časť vystavovateľov v jedinečných podzemných priestoroch. „Dolná brána však zaujme nielen v podzemí, ale aj na povrchu so staromestskými remeselnými trhmi a bohatým programom na pódiu. Od štvrtka do soboty sa námestie stane dejiskom slávnostného pochodu vínneho deputátu, komentovaných ukážok lisovania hroznového muštu v podaní hosťov festivalu z maďarskej obce Abaújszantó, folklórnych predstavení, či šermiarskeho umenia. Vo večerných hodinách námestie ožije ohňovou šou, koncertmi a tanečnou hudbou,“ dodal Plávka.

Poznamenal tiež, že areál Katovej bašty sa stane domovom pre druhú časť vystavovateľov s komornejšou atmosférou. V piatkový večer sa však areálom budú niesť džezové tóny, ktoré vytvoria tú pravú náladu k ochutnávkam vína. Prítomní budú aj producenti zo združenia Autentista, ktorých hlavným cieľom je autentická výroba vína s rešpektom k tradícii tohto remesla.

Mestský park sa zase v sobotu rozozvučí rinčaním zbraní pri rekonštrukcii historických bojov o Košice a zároveň bude k dispozícii možnosť prehliadky stredovekého tábora pre širokú verejnosť.

„V závere podujatia je pripravené prestížne vyhlásenie Vína mesta Košice 2014, na ktorom sa ocení to najlepšie víno festivalu na základe rozhodnutia nezávislej poroty. Až do ďalšieho ročníka Košických slávností vína sa tak výherca bude môcť tešiť z privilegovaného postavenia medzi vinármi,“ uzavrel Plávka.