Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

KOŠICE: Výstava Ľudovít Štúr ukazuje aj buditeľove školské písanky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nechýbajú ukážky kníh, portréty, ale napríklad ani titulné strany Štúrovej školskej písanky.


Košice 25. októbra (TASR) - Štátna vedecká knižnica v Košiciach si pripomína 200. výročie narodenia slovenského národného buditeľa Ľudovíta Štúra výstavou v Kultúrno-vzdelávacom centre na Pribinovej ulici. Panelovú výstavu s názvom Ľudovít Štúr (1815-1856) zostavili z bohatého fondu knižnice. Nechýbajú ukážky kníh, portréty, ale napríklad ani titulné strany Štúrovej školskej písanky.

"Toto výročie by sme nemohli obísť, snažíme sa využiť naše fondy, aby sme takéto významné výročia predstavili ľuďom," povedala TASR autorka výstavy Daniela Slezáková. Výstave venovali 14 panelov. Návštevníci si môžu pozrieť aj portréty žien spájaných s Ľudovítom Štúrom - Márie Pospíšilovej a Adely Ostrolúckej. Súčasťou sú i zborníky, pamätníky.

"Výstava ukazuje jeho život a tvorbu už od mladých čias, sú tam napríklad aj titulné strany školskej písanky. Štúr veľmi pekne písal aj ilustroval," opísala ďalej autorka výstavy. Dôležitou súčasťou je podľa nej aj panel venovaný Štúrovej návšteve Košíc. Metropolu východného Slovenska navštívil len raz, vo februári 1849. Stretol sa s Jonášom Záborským a hovorili spolu o národnom programe Slovákov na košickej fare. Košičanom toto stretnutie pripomína pamätná tabuľa, nad ktorou je reliéfny dvojportrét Ľudovíta Štúra a Jonáša Záborského.

Výstava je pre verejnosť sprístupnená do 27. novembra v čase otváracích hodín Štátnej vedeckej knižnice.