Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Zdravotné sestry v Košiciach deklarovali, že podajú hromadné výpovede

Ilustračné foto. Foto: TASR

Komora zbiera výpovede od 1. novembra. Dosiahnuť chce, aby sa zmenila situácia v slovenskom zdravotníctve a aby bol v ňom dostatok pracovníkov na zabezpečenie kvalitnej starostlivosti

Košice 10. novembra (TASR) - Aj košickí zdravotníci by mali podať hromadné výpovede, ktorými dajú najavo svoju nespokojnosť so súčasným fungovaním zdravotníctva na Slovensku. TASR to dnes potvrdila Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Koľko košických sestier sa zapojí, však nespresnila s tým, že to zverejnia, až keď budú mať jasné informácie. "Až keď budeme mať výpovede podpísané v dostatočnom množstve, vtedy ich odovzdáme zamestnávateľom."

Komora zbiera výpovede od 1. novembra. Dosiahnuť chce, aby sa zmenila situácia v slovenskom zdravotníctve a aby bol v ňom dostatok pracovníkov na zabezpečenie kvalitnej starostlivosti. Lazorová dodala, že platové požiadavky uvádzajú až v poslednom bode.

Doterajší počet deklarácií sestier o pripravenosti k výpovediam z celého Slovenska je podľa Lazorovej dostatočný. "Ak budú v takom rozsahu podpisovať aj výpovede, tak to bude naozaj vážny signál, že nemožno predtým zatvárať oči."

Sestry kritizovali v októbri návrh zákona z dielne ministerstva zdravotníctva o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý má upraviť platy zdravotníkov v nemocniciach. Podľa nich v mzdách napríklad nezohľadňuje odpracované roky, nezapočítava materskú či práceneschopnosť do dĺžky praxe. Zdravotníkom tiež negarantuje platy v ambulanciách, kúpeľoch či zariadeniach sociálnych služieb.