Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Košické Štátne divadlo je nútené znížiť počet premiér v tejto sezóne

Na snímke Štátne divadlo v Košiciach. Foto: Milan Kapusta

Premiéry jedného baletného a jedného operného titulu boli posunuté na neskorší termín.

Košice 12. januára (TASR) - Štátne divadlo (ŠD) Košice ponúkne v druhej polovici sezóny 2014 - 2015 svojim divákom štyri premiérové tituly. Oproti pôvodným zámerom sa počet premiér znížil o dva tituly. Premiéry jedného baletného a jedného operného titulu boli posunuté na neskorší termín.

„Vo všetkých inštitúciách v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry bol krátený rozpočet. Zároveň neboli vykryté valorizácie platov v minulom roku a nebudú vykryté ani v tomto roku. V praxi to znamená, že celkový výpadok finančných prostriedkov je v takom objeme, že divadlo nie je schopné z vlastných prostriedkov pripravovať všetky naplánované premiéry, a preto dochádza aj k posunu termínov,“ zdôvodnil vzniknutú situáciu riaditeľ ŠD Peter Himič.

Poznamenal, že zatiaľ má divadlo z minuloročného rozpočtu, z príjmov z kultúrnych poukazov a projektov, ktoré už boli rozbehnuté v minulom roku, garantované premiéry do apríla. „Ostatné premiéry sme posunuli a musíme čakať na schválenie financovania prioritných projektov, ktoré ministerstvo dáva na ďalšiu tvorbu,“ doplnil Himič.

V praxi to znamená, že okrem opernej rozprávky Popoluška pripraví divadlo v druhej polovici februára na Malej scéne premiéru hry Arnošta Goldflama Doma u Hitlerovcov: Historky z kuchyne. Súčasný český dramatik pripravil adaptáciu svojej hry špeciálne pre košické divadlo, ktoré si inscenáciou chce pripomenúť najdesivejšie udalosti dejín 20. storočia, ale formou plnou irónie, cynického humoru a satiry, pretože smiech je jediný prostriedok, ktorý lieči. V prvej polovici marca bude mať premiéru nové naštudovanie jednej z najčastejšie hraných opier Giacoma Pucciniho Manon Lescaut v hudobnom naštudovaní Mariána Lejavu a réžii Petra Gábora. A napokon, na konci apríla uvidia diváci často uvádzané dielo Williama Shakespeara Sen noci svätojánskej. Táto komédia prichádza na javisko Štátneho divadla Košice vôbec prvýkrát v réžii Jána Mikuša.

Ako v súvislosti so znížením počtu premiér a posunom zdôraznil riaditeľ Himič, divadlo si v tomto roku pripomína 70. výročie svojho založenia. „Hľadáme spôsob, ako to dôstojne osláviť a jednou z možností je slávnostná premiéra v septembri, ktorou by mohla byť práve posunutá premiéra baletu Bajadéra,“ informoval.

Situácia so znížením počtu premiér nie je určite pre divadlo potešujúca a podľa Himiča nesie so sebou aj iné problémy. „Neobohacuje sa repertoár, obohrávajú sa tie isté čísla. V danom roku to ešte nemusí byť problém, ale ak by situácia pretrvávala dlhšie, už by to problém bol, pretože divadlo je beh na dlhé trate. Veríme, že je to len prechodná záležitosť pre rok 2015 a že v ďalších rokoch sa vrátime k modelu, ktorý sa tu vytvoril a mal istý zabehaný počet premiér,“ dodal na záver riaditeľ divadla.