Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Policajti pokutovali aj chodcov, počas červenej sa hádali na priechode

Ilustračné foto Foto: TASR

Počas dopravnej kontroly v Košickom kraji si polícia posvietila nielen na vodičov.

Košice 13. novembra (TASR) - Dokopy 166 priestupkov zaznamenali policajti vo štvrtok (13.11) v priebehu štyroch hodín počas osobitnej kontroly na cestách Košického kraja. Z tohto počtu vybavili 138 priestupkov v blokovom konaní. Policajti sa zamerali nielen na vodičov, ale aj na chodcov a cyklistov. TASR o tom dnes informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

"Napomenutím vybavili 22 priestupkov a šesť priestupkov oznámili na dopravný inšpektorát. U chodcov a cyklistov zistili celkove 12 priestupkov, ktoré riešili v blokovom konaní (osem chodcov a štyria cyklisti). Odhalili dvoch vodičov, ktorí viedli vozidlo pod vplyvom alkoholu," zhrnula výsledky Mésarová.

Jeden z vodičov nafúkal nad jedno promile. Pod vplyvom alkoholu jazdilo aj šesť cyklistov. Ako ďalej informovala hovorkyňa, rýchlosť prekročilo 44 vodičov, 21 nebolo pripútaných bezpečnostným pásom, v 14 prípadoch zistili nevyhovujúci technický stav vozidla, ôsmi jazdili bez ustanoveného osvetlenia. Počas jazdy používali mobil siedmi vodiči, v štyroch prípadoch išlo o nesprávny spôsob jazdy, jeden vodič nedal prednosť chodcom na priechode.

V 26 prípadoch išlo o ostatné porušenia pravidiel cestnej premávky. Policajti zadržali dovedna štyri vodičské preukazy a tri osvedčenia o evidencii vozidla.

Policajní preventisti rozdávali chodcom reflexné prúžky s upozornením na ich dôležitosť, aby ich bolo vidieť, a tiež upozorňovali na priestupky, ktorých sa dopustili. "Chodci vo viacerých prípadoch nerešpektovali svetelnú signalizáciu na priechodoch pre chodcov a prechádzali „na červenú“. Buď sa ponáhľali, kráčali zamyslení, alebo pozerali do mobilu namiesto toho, aby sledovali situáciu v cestnej premávke. Napríklad na priechode pre chodcov prebehla aj hádka medzi partnermi," priblížila zistenia Mésarová.

Poniektorí chodci podľa nej vstúpili na vozovku bez toho, aby sa presvedčili, či tak môžu urobiť bez nebezpečenstva, medzi nimi tiež tínedžerka so slúchadlami na ušiach. Policajti riešili aj chodca pod vplyvom alkoholu, ktorý sa bezdôvodne zdržiaval a zastavil na priechode pre chodcov. "Bohužiaľ, stretli sme sa aj s tým, že si chodci svoje životy nechránia a povinnosť používať reflexné prvky za zníženej viditeľnosti nedodržiavajú. Niektorí sa pokute nevyhli a snáď sa poučia." Mésarová upozornila, že aj taká maličkosť, akou je reflexný prvok, môže zachrániť život.

V záujme bezpečnosti účastníkov cestnej premávky budú policajti v podobných kontrolách pokračovať a riešiť priestupky represívne v súlade so zákonom. "Nemotoroví účastníci by si mali uvedomiť, že aj oni sú účastníkmi cestnej premávky a musia sa riadiť pravidlami cestnej premávky tak ako vodiči," zakončila Mésarová.