Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Lyžiarske stredisko zachránila pred zánikom skupinka nadšencov

Ilustračná fotka z lyžiarského strediska Mlynky. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Lyžiarske stredisko Ski Gugel Mlynky, známe tiež pod názvom Mlynky – Kruhová, leží na juhu Slovenského raja 30 kilometrov od Spišskej Novej Vsi.

Mlynky 12. decembra (TASR) – Presne šesť týždňov mal tím nadšencov na to, aby zachránili lyžiarske stredisko Ski Gugel Mlynky v okrese Spišská Nová Ves pred zánikom. „Stredisko bolo v úbohom stave, neudržiavané, nepripravené na sezónu. Nemali sme veľa času, ani skúseností, no boli sme odhodlaní vrátiť stredisku niekdajší lesk a vytvoriť tak v Slovenskom raji atrakciu, ktorá dokáže splniť očakávania aj najnáročnejších lyžiarov,“ uviedol Ján Deneš z tímu Ski Gugel Mlynky.

Základom na vybudovanie strediska bol podľa neho veľmi dobrý, nedotknutá príroda Slovenského raja doplnená o päť kilometrov širokých, strmých zjazdoviek a k tomu miestna komunita. „Za tri týždne sa nám spoločne podarilo naštartovať ambiciózny projekt a  môžeme povedať, že SKI GUGEL MLYNKY návštevníkov v novej sezóne prekvapí okrem vynoveného dizajnu aj výrazným rozšírením služieb. Pre nadšencov freestyle lyžovania sme začali budovať snowpark. Prvé z prekážok a skokov budú osadené už tento víkend,“ doplnil Deneš.

Svoje lyžiarske schopnosti budú môcť lyžiari otestovať na verejných pretekárskych tratiach s časomierou, ktoré budú k dispozícii vďaka tamojším športovým trénerom. V priebehu tohto týždňa sa spustí aj nová webstránka www.skigugel.sk, kde nájdu záujemcovia všetko podstatné. „Zároveň sme predĺžili otváracie hodiny. Vieme, že najlepšia lyžovačka je skoro ráno, a tak budeme stredisko otvárať už o 8.30 h a do strediska bude po prvýkrát premávať aj bezplatný skibus,“ zdôraznil Deneš s tým, že prvých lyžiarov by tu chceli privítať 26. decembra.

Zmluvu na Obecnom úrade v obci Mlynky podpísali noví nájomcovia len šesť týždňov pred začiatkom lyžiarskej sezóny. Predchádzajúci majiteľ od prenájmu odstúpil a hrozilo, že posledné lyžiarske stredisko v Slovenskom raji ostane zavreté. "Nemali sme na výber, museli sme ho prevziať, pretože nefunkčné stredisko Ski Gugel Mlynky by bolo smrteľnou ranou pre turizmus v regióne. Bez neho by zimná ponuka služieb Slovenského raja prakticky neexistovala,“ konštatoval Deneš s tým, že sa zaviazali stredisko prevádzkovať najbližších 25 rokov.

Lyžiarske stredisko Ski Gugel Mlynky, známe tiež pod názvom Mlynky – Kruhová, leží na juhu Slovenského raja 30 kilometrov od Spišskej Novej Vsi. Do strediska je možné sa dopraviť aj vlakom, železničná stanica Mlynky je od vlekov vzdialená 400 metrov. V stredisku sú umiestnené dva paralelné lyžiarske vleky s dĺžkou 800, resp. 700 metrov a s prevýšením 220 metrov. Tieto vleky sprístupňujú šesť rôznych zjazdoviek, z toho tri sú technicky zasnežované. Pre návštevníkov je k dispozícii snow park, pretekárske trate, či sánkarské dráhy. Súčasťou strediska je tiež krátky lyžiarsky vlek pre začiatočníkov, servis športového vybavenia a dva bufety. V blízkosti sú dva upravované bežecké okruhy.