Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Medici budú informovať ženy o rakovine prsníka a krčku maternice

Na snímke nový lineárny urýchľovač v zrekonštruovanom onkologickom centre v Michalovciach Foto: TASR/Tomáš Doboš

Odborné rady ženám poskytne gynekológ Ján Varga, odborný asistent Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty UPJŠ a UNLP.

Košice 16. októbra (TASR) - Informovať o rakovine prsníka a krčku maternice budú v sobotu 17. októbra študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach v rámci podujatia Ružový október, ktoré je súčasťou projektu Zdravie na dotyk. Širokej verejnosti sa budú venovať v infostánku v košickom Auparku od 10.00 do 17.00 h. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa LF UPJŠ Jaroslava Oravcová.

Budeme mať k dispozícii makety prsníkov s hrčkami, na ktorých budeme demonštrovať ženám správne samovyšetrenie prsníkov. Každá okoloidúca dáma od nás dostane ružovú stužku a letáky s informáciami o samovyšetrení prsníkov, rakovine prsníka a rakovine krčka maternice. Odborné rady ženám poskytne gynekológ Ján Varga, odborný asistent Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty UPJŠ a UNLP," opísala Radka Hrešková, študentka 4. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ, pôsobiaca v Klube verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice.

Druhá časť projektu sa uskutoční v novembri pod názvom MOVEmber. Venovaná bude mužským nádorovým ochoreniam, pričom medici sa budú snažiť zaujať mužov takisto infostánkom a upozorňovať ich na to, aby sa o svoje zdravie viac starali. "Na edukačných maketách budú demonštrovať zdravotné riziká a apelovať na príslušníkov silnejšieho pohlavia, aby nezanedbávali samovyšetrovanie semenníkov, ktoré je rovnako dôležité ako samovyšetrenie prsníkov u žien, pretože môže pomôcť odhaliť výskyt rakoviny včas," upozornila Oravcová.