Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Lokalitu Hrádok zrevitalizujú podľa návrhu Prešovčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hrádok, takmer rovnomerný kužeľový kopec s pohrebnou kaplnkou rodiny Sztárayovcov, tvorí dominantu Michaloviec.

Michalovce 7. októbra (TASR) – Víťazom súťaže o vypracovanie ideovej štúdie k revitalizácii lokality Hrádok v Michalovciach je prešovská spoločnosť Stoa architekti plus. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa mestského úradu Iveta Palečková, porota vyberala z dvoch zaslaných návrhov.

Samospráva vyhlásila verejnú jednokolovú, anonymnú súťaž ešte pred letom, návrhy bolo možné zasielať do 31. júla. Mesto chcelo pomocou ideových štúdií získať najvhodnejší návrh na využitie vymedzenej lokality. Podľa Palečkovej je toto územie pre Michalovčanov významné nielen z hľadiska krajinárskeho, ale aj z hľadiska historického.

"Nakoľko sa jedná o ideovú štúdiu, táto bude súčasťou prípravných prác na revitalizáciu daného územia. Zároveň bude podkladom pri žiadostiach o získanie externých finančných zdrojov na samotnú realizáciu," uviedla Palečková s tým, že po podpise zmluvy bude víťazný návrh zverejnený aj na webovom sídle samosprávy.

Hrádok, takmer rovnomerný kužeľový kopec s pohrebnou kaplnkou rodiny Sztárayovcov, tvorí dominantu Michaloviec. Nachádzajú sa tu významné národné nehnuteľné kultúrne pamiatky, Kaplnka sv. Antona Paduánskeho, Cintorín Červenej armády i Moussonov dom (hvezdáreň). V zmysle Územného plánu mesta Michalovce má lokalita určené funkčné využitie ako verejná zeleň. Mesto plánuje v tejto lokalite vytvoriť oddychovú zónu pre obyvateľov mesta i jeho okolia.