Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Ochranári upozorňujú, že pyrotechnika do prírody nepatrí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Veľký hluk a žiara ohňostrojov nespôsobuje podľa nej stres len domácim zvieratám, ale aj tým voľne žijúcim.

Michalovce 25. decembra (TASR) – Ochranári upozorňujú, že pyrotechnika do prírody nepatrí. V minulosti ju našli aj v národnej prírodnej rezervácii Morské oko pri obci Remetské Hámre v Sobranskom okrese.

"Obľuba zábavnej pyrotechniky v poslednom období vzrástla natoľko, že ľudia ju nepoužívajú len na vítanie Nového roka, ale aj počas roka celého a nielen v mestách, ale už aj v prírode, dokonca aj v chránených územiach," informuje na svojej internetovej stránke Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat.

Veľký hluk a žiara ohňostrojov nespôsobuje podľa nej stres len domácim zvieratám, ale aj tým voľne žijúcim. "Vystresované zvieratá sa v šoku zo svetla a veľkého hluku snažia uniknúť do bezpečia, a často dochádza ku kolízií s vozidlami, v prípade vtákov k nárazom do budov, elektrického vedenia. Z uvedených dôvodov preto radíme nepoužívať pyrotechniku v blízkosti parkov a stromoradí, vodných plôch a tiež odporúčame vyhnúť sa otvorenej krajine," uvádza sa na webe.

Ochranári apelujú na verejnosť, že oslavovať sa dá rôznymi spôsobmi. "Nie vždy je nutné robiť najväčší hluk a oslnivé efekty. Než podniknete takéto novoročné oslavy v prírode, spomeňte si na všetky zvieratá, ktoré tým ohrozíte."

Územie CHKO Vihorlat má v súčasnosti výmeru 17.485 hektárov a rozprestiera sa v štyroch okresoch. Vihorlatské vrchy sú najvýchodnejšie slovenské vulkanické pohorie. Patria medzi najlesnatejšie na Slovensku. Až 90 percent ich územia zaberajú predovšetkým bukové a jedľovo-bukové lesy.

Vihorlat je významným z hľadiska prirodzenej akumulácie vôd, preto je od roku 1987 vyhlásený za chránenú vodohospodársku oblasť. Najnavštevovanejšou lokalitou je spomínané Morské oko. Počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny tam prišlo 26.000 ľudí.