Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Michalovciach začali uskutočňovať endosonografickú biopsiu pankreasu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Biopsiu v metropole Zemplína úspešne podstúpil 13-ročný chlapec. Za vyšetrením s rodičmi cestoval z Levíc.

Michalovce 10. januára (TASR) – V michalovskej nemocnici minulý týždeň lekársky tím endosonograficky uskutočnil prvú cielenú tenkoihlovú aspiračnú biopsiu nádoru v pankrease. Ako informovala Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia, ide o výkon, ktorý je na Slovensku zriedkavý a vyžaduje si špičkové technické vybavenie i zdravotnícky tím.

Biopsiu v metropole Zemplína úspešne podstúpil 13-ročný chlapec. Za vyšetrením s rodičmi cestoval z Levíc. "U mladého pacienta lekársky tím v Michalovciach odoberal vzorku z vopred určeného ložiska v pankrease. Vyšetrenie sa vykonáva tenkou ihlou, takže okolité tkanivo sa prakticky nepoškodí a minimalizuje sa aj riziko krvácania," vysvetlila Fedáková.

Ako priblížil internista, hepatológ a gastroenterológ a zároveň vedúci lekár hepatobiliárneho centra michalovskej nemocnice Štefan Hrušovský, tenkoihlová biopsia sa robí počas špeciálnej endoskopie, keď sa endoskop zavádza cez pažerák do žalúdka a dvanástnika. "Na konci endoskopu je miniaturizovaná ultrazvuková sonda, ktorá cez stenu žalúdka z bezprostrednej blízkosti detailne zobrazuje nádorové ložisko v pankrease, vyhodnocuje jeho tuhosť a zachytáva prietoky v nádore. Po zacielení sa pomocou podtlaku cez dlhú tenkú ihlu odoberá vzorka nádorového tkaniva na cytologické vyšetrenie," opísal.

Cielené aspiračné biopsie nádorov a tkanív endosonografickou cestou sa v michalovskej nemocnici zavádzajú podľa Fedákovej vďaka najnovšiemu prístrojovému vybaveniu, ktoré nemocnica získala koncom minulého roka.