Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Minister J. Počiatek absolvoval v Košiciach kontrolný deň

Na snímke sprava minister Ján Počiatek a primátor Košíc Richard Raši na kontrolnej jazde po zrekonštruovanej električkovej trati v rámci IKD v Košiciach 9. februára 2016. Foto: TASR/František Iván

Z európskych peňazí sa nám podarilo alokovať 120 miliónov eur. Pre mesto Košice to znamená obrovskú pomoc, uviedol minister Počiatek.

Košice 9. februára (TASR) – Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek (Smer-SD) absolvoval dnes v Košiciach jazdu električkou po zrekonštruovaných tratiach. Pozrel si tiež vynovenú budovu stanice. V projekte obnovy tratí a nákupe nových električiek bude mesto podľa primátora Košíc Richarda Rašiho (Smer-SD) pokračovať.

"Z európskych peňazí sa nám podarilo alokovať 120 miliónov eur. Pre mesto Košice to znamená obrovskú pomoc, lebo za normálnych okolností by to trvalo asi desiatky rokov, kým by ste takéto číslo nazbierali," povedal Počiatek k zrekonštruovaným tratiam a novým električkám.

Projekt nákupu 33 nových električiek a rekonštrukcie takmer 10 kilometrov električkových tratí sa začal v auguste 2014, dokončený bol koncom minulého roka. V novom operačnom programe je podľa ministra pre metropolu východu pripravená približne rovnaká suma.

"V Bratislave aj v Košiciach to bol pilotný projekt. Muselo sa to robiť v stresovom pásme, čo sa týka dokončenia. Teraz bude viac času na prípravu," priznal.

Podľa primátora Rašiho sú momentálne v štádiu verejného obstarávania na zhotoviteľa prác ďalších úsekov električkových tratí. S prácami by sa malo začať v tomto roku a obnovia viaceré úseky.

"Ide o úseky, ktoré v podstate spájajú modernizáciu električkových uzlov, ktorá už prebehla, čiže od Krajského súdu smerom na kruhový objazd na ulici Moldavskej. Od ulice Moldavskej po amfiteáter a od Tip-Top-u, Zimná ulica a mnohé ďalšie," vysvetlil Raši.



Budovu košickej železničnej stanice rekonštruoval súkromný investor, firma Achiles. Celková investícia je podľa generálneho riaditeľa Železníc SR Dušana Šefčíka približne na úrovni 6,7 milióna eur. Práce by mali byť ukončené do konca tohto roka. Železnice chcú v tomto trende opravy budov za pomoci investorov pokračovať.

"Súkromný investor za to, že zmodernizoval túto železničnú stanicu, dostal právo využívať komerčné priestory stanice 30 rokov," ozrejmil Šefčík.

Revitalizácia budovy košickej železničnej stanice sa začala v roku 2011. Pribudol tam výťah, eskalátory, nové toalety, úschovňa batožín a aj klimatizácia. Na najvyššom poschodí postavili prístavbu v tvare šošovky, kde bude kaviareň s výhľadom na okolie stanice. Zrekonštruovaná je aj čakáreň pre cestujúcich.

Najbližšie sa obnovy podľa Šefčíka dočká budova stanice v Trenčíne. "Ukončili sme rokovania o rámcovej zmluve a prebiehajú posledné rokovania na úrovni primátor mesta a my," uzavrel.