Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Košický kraj

Múzejníci budú skúmať priemyselné dedičstvo v Rožňave Bani

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zámerom projektu je podľa občianskeho združenia výskum a záchrana priemyselného dedičstva v Rožňave, pričom pod ním treba chápať architektonické, materiálne, ako aj mentálne dedičstvo.

Rožňava 29. septembra (TASR) - V bývalej priemyselnej časti Rožňava Baňa budú múzejníci počas najbližších 16 mesiacov skúmať každodenný život. Občianske združenie MEDZA, ktoré pôsobí pri Baníckom múzeu v Rožňave, v rámci projektu "Spolupráca a budovanie siete pre zachovanie spoločného priemyselného dedičstva" cezhraničnej spolupráce Interreg SK-HU Budovanie partnerstva, tu bude realizovať výskum každodenného života v období druhej polovice 20. storočia.

Zámerom projektu je podľa Jaroslavy Neubauerovej z občianskeho združenia výskum a záchrana priemyselného dedičstva v Rožňave, pričom pod ním treba chápať architektonické, materiálne, ako aj mentálne dedičstvo.

"Cieľom projektu je prezentovať výsledky výskumu odborníkom, kultúrnym inštitúciám a obyvateľom Rožňavy, ktorým priblížime nielen prácu v priemyselnom podniku, ale aj podoby sociálnej kultúry, spoločenský a rodinný život, ako aj trávenie voľného času zamestnancov a obyvateľov mesta," vysvetlila.

"Pre obdobie po druhej svetovej vojne je pre naše územie typický masívny rozvoj a rozšírenie priemyselných podnikov, ťažby a spracovania nerastov, oblasť Rožňavy nevnímajúc. Toto obdobie prinieslo množstvo sociálno-politických a ekonomických zmien, ako aj špecifických reálií, ktoré sa odrazili v každodennom živote obyvateľov mesta. Vďaka svojej priemyselnej dôležitosti a architektonickému charakteru bola Rožňava Baňa v danom období asi najdôležitejším miestom pre prácu a život Rožňavčanov," povedal etnológ, člen OZ MEDZA a výskumného tímu Pavol Lackanič.

OZ MEDZA založili pracovníci Baníckeho múzea v Rožňave v septembri 2016, pričom medzi jeho základné ciele činnosti patrí snaha o podporu a spoluprácu s inštitúciami z rozličných krajín v oblasti prezentácie histórie rôznymi dostupnými formami, ktorých spoločným cieľom je zoznámiť širokú verejnosť s kultúrnym dedičstvom regiónu a širšieho okolia. V rámci svojej činnosti má za sebou úspešný projekt Rožňavské radiály VI.: Andrej Dúbravský a rurálna epopej, ktorý podporil z verejných zdrojov Fond pre podporu umenia.