Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Na námestí v Michalovciach sa začali práce na archeologickom výskume

Na archívnej snímke Kostolné námestie v Michalovciach, kde sa nachádzajú autobusové nástupištia. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Záchranný archeologický výskum sa uskutoční v troch etapách.

Michalovce 10. mája (TASR) - Na Kostolnom námestí v Michalovciach sa začali práce na archeologickom výskume. Informovala o tom hovorkyňa mesta Iveta Palečková. Nariadil ho Krajský pamiatkový úrad v Košiciach v súvislosti so zemnými prácami, ktoré má mesto v pláne uskutočniť.

Výskum vykonáva Zemplínske múzeum. Pracuje na ňom sedem ľudí pod vedením archeologičky Lýdie Gačkovej. "V prípade potreby tieto kapacity rozšírime," uviedol pre TASR riaditeľ Zemplínskeho múzea v Michalovciach Maroš Demko.

Námestie leží v tesnej blízkosti kaštieľa, v ktorého areáli sa nachádzajú ruiny najstaršej sakrálnej stavby tzv. michalovskej rotundy. Neďaleko tiež stojí významný rímskokatolícky kostol. Riaditeľ múzea tvrdí, že ide o historické jadro mesta. "Máme informácie, že doteraz sa tam nikdy nekopalo. Doposiaľ sme zistili, že pod asfaltom sa nachádza vrstva kameňa a jemný štrk. V hĺbke zhruba 50 centimetrov je už hlina," uviedol Demko s tým, že v roku 2014 bol na námestí vykonaný georadarový prieskum, ktorý naznačil, kde by mohli byť umiestnené nejaké útvary. "Jeho nevýhodou je, že nevie určiť, z akého obdobia ten predmet pochádza. Momentálne kopeme na mieste, kde by v hĺbke zhruba 80 centimetrov malo byť niečo zhutnené," uviedol riaditeľ múzea.

Výskumníci by si chceli overiť najmä teórie o vodnej priekope, ktorá mohla ohraničovať bývalý panský areál. "Na niektorých starých mapách sú totiž vyobrazené mostíky," konkretizoval Demko.

Záchranný archeologický výskum sa uskutoční v troch etapách.

Cena za práce predstavuje pevnú čiastku 19.650 eur bez DPH. Nálezy by mali zostať po zaevidovaní a zdokumentovaní výskumu vo vlastníctve múzea.

K doteraz najväčším nálezom Zemplínskeho múzea patrí michalovská rotunda, ktorá bola objavená v 70. rokoch minulého storočia. Tá rozprúdila debatu o tom, že hranice Veľkej Moravy mohli siahať omnoho ďalej, ako sa uvažovalo.