Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Na vianočných stromčekoch si pochutnávajú zvieratá v košickej zoo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Vianočné stromčeky, ktoré košické Mestské lesy nepredali, skončili aj v tomto roku v Zoologickej záhrade Košice.

Košice 13. januára (TASR) – Vianočné stromčeky, ktoré košické Mestské lesy nepredali, skončili aj v tomto roku v Zoologickej záhrade Košice. Tradične sa stávajú pochúťkou pre lesné a vysokohorské kopytníky, ktorým v zimnom období spestrujú kŕmne dávky.

"Zoo takto dotvára prirodzené podmienky, keďže aj vo voľnej prírode si zvieratá v zime dopĺňajú energiu obhryzovaním ihličia i kôry stromov. Nachádzajú v nich látky prospešné pre látkovú výmenu," priblížil pre TASR zoológ Patrik Pastorek.

Stromčeky dnes chovatelia servírovali muflónom, kamzíkom, tahrom, kozám, jeleňom a takinom indickým. Tento prechodný doplnok potravy sa veľmi osvedčil v stáde takinov, ktoré si vychutnali stromčeky do posledného konárika. V rodine jeleňov sa pochúťky ujal dominantný sedemročný samec. Vianočný strom si na svojich parohoch najprv poprehadzoval, aby ukázal svoju silu a majestátnosť. Až potom sa k nemu mohli priblížiť ostatní členovia čriedy. Kamzíky i muflóny sa stromčekom vždy potešia, zostanú po nich iba oholené zvyšky.

Ako ďalej upozornila Eva Malešová z košickej zoo, už použité vianočné stromčeky sa pre kŕmenie zvierat nepoužívajú, keďže môžu obsahovať zvyšky ozdôb, ako sú napríklad kovové háčiky.