Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Nájomníkom v Trebišove odovzdali 78 novopostavených mestských bytov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Dve päťpodlažné bytovky pozostávajú každá z 39 jedno-, dvoj- a trojizbových bytov.

Trebišov 28. februára (TASR) - Nových 78 mestských nájomných bytov v stredu slávnostne odovzdali nájomníkom v Trebišove. Výstavba dvoch bytových domov na sídlisku Juh stála viac ako 5,5 milióna eur. Mesto ju financovalo z úveru Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), dotácie ministerstva dopravy a vlastných prostriedkov.

Dve päťpodlažné bytovky pozostávajú každá z 39 jedno-, dvoj- a trojizbových bytov. Radnica informovala, že dotácia ministerstva dopravy v rámci Programu rozvoja bývania tvorila 1,66 milióna eur, úver zo ŠFRB 3,88 milióna eur a finančné prostriedky mesta zhruba 118.000 eur.

Primátor Marek Čižmár uviedol, že išlo o finančne významný projekt v oblasti podpory nájomného bývania a jednu z najväčších takýchto investícií samospráv na Slovensku v aktuálnom období. Poukázal na náročnosť projektu vzhľadom na dôsledky pandémie ochorenia COVID-19, vojny na Ukrajine, energetickej krízy a inflácie v spojení s nedostatkom materiálov a rastom ich cien. "Dva krásne bytové bloky prinášajú podporu mladých rodín, ale zároveň zahŕňajú aj pomoc pre tých, ktorí sú na ňu odkázaní, a to sú predstavitelia mladšej, strednej aj staršej generácie," povedal Čižmár.

Výstavba sa začala v októbri 2021 a ukončili ju vlani v novembri. Bytové jednotky skolaudovali v decembri. Jednotlivým žiadateľom schválilo nájomné byty mestské zastupiteľstvo 12. februára.