Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Námestníkmi primátora Košíc sú Lucia Gurbáľová a Marcel Gibóda

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček predstavil na magistráte nových námestníkov 2. januára 2019 v Košiciach. Na snímke uprostred primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a noví námestníci, vľavo Lucia Gurbaľová, vpravo Marcel Gibóda. Foto: TASR – Milan Kapusta

Obaja viceprimátori boli v novembrových komunálnych voľbách zvolení do mestského zastupiteľstva za koalíciu SaS, KDH, SMK-MKP, Nova a OKS, Gurbáľová je členkou KDH.

Košice 2. januára (TASR) – Novými námestníkmi primátora mesta Košice sa od 1. januára stali Marcel Gibóda a Lucia Gurbáľová. Do funkcie ich vymenoval primátor Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, Nova, OKS), ktorý ich v stredu predstavil médiám.

Obaja viceprimátori boli v novembrových komunálnych voľbách zvolení do mestského zastupiteľstva za koalíciu SaS, KDH, SMK-MKP, Nova a OKS, Gurbáľová je členkou KDH. "Prvým námestníkom bude Marcel Gibóda, poznáte ho z jeho aktivít ako poslanca mesta, ale aj ako človeka, ktorý so mnou pracuje viac ako osem rokov. Za druhého námestníka bola vymenovaná pani Lucia Gurbáľová. Ju poznáte z minulosti ako poslankyňu mesta Košice, je to človek, ktorý sa dobre orientuje v oblasti školstva a sociálnych vecí," uviedol Polaček. Rozsah kompetencií námestníkov bude primátor podľa svojich slov časom postupne rozširovať podľa ich kvalifikácie a potrieb.



Gurbáľová uviedla, že chce napĺňať vízie programu Fungujúce Košice, najviac by sa chcela venovať oblasti školstva. "Rada by som zúročila svoje dlhodobé pedagogické skúsenosti na to, aby som riešila problémy a dôležité otázky na našich školách," povedala. Spomenula pritom témy, ako je kvalita vzdelávania, ale aj mimoškolské aktivity, otázku zdravého stravovania či pomoc deťom so špeciálnymi potrebami.



"Ja by som sa pozrel na to, ako systémovo funguje naše mesto, napríklad čo sa týka správy a opravy ciest, čistenia komunikácii a tak ďalej, čiže systémové riešenia pre jednotlivé oblasti," konštatoval Gibóda.



Keďže Košice nemajú schválený rozpočet na tento rok, od 1. januára funguje mesto v rozpočtovom provizóriu. Primátor v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že návrh rozpočtu bude na programe najbližšieho riadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré je plánované na 14. februára.



O problematike parkovania a sporu s parkovacou firmou EEI bude vedenie mesta informovať vo štvrtok (3. 1.). Polaček potvrdil, že podľa všeobecne záväzného nariadenia majú občania do 6. januára parkovanie bezplatné.