Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Návštevníci si dovolenku v Košickom kraji pochvaľujú

Košice Foto: TASR/S. Písecký

Najčastejším motívom návštevy kraja boli návštevy kultúrno-historických pamiatok.

Košice 24. februára (TASR) – Návštevníci, ktorí dovolenkovali v Košickom kraji, boli s pobytom spokojní. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý spolu s 12 informačnými centrami v kraji zrealizovala Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Košický kraj.

Respondenti vyplňovali dotazník s 11 otázkami týkajúcimi sa motívu návštevy, spôsobu, ako sa o danej destinácii dozvedeli, ako dlho sa plánujú v destinácii zdržať, čo sa im najviac, prípadne najmenej v kraji páčilo a v akom zariadení sú ubytovaní. Dotazníky boli vypracované v šiestich jazykových mutáciách.

Návštevnosť informačných centier v kraji vrátane Mestského informačného centra v Košiciach dosiahla tento rok približne 54.000 návštevníkov. "Dotazníky vyplnilo 3342 respondentov. Oproti minulému roku, kedy sa do dotazníkového prieskumu zapojilo 3127 návštevníkov, ide približne o sedempercentný nárast," uviedla výkonná riaditeľka KOCR Košického kraja Lenka Vargová Jurková.

Cenné informácie o dovolenkároch KOCR získala okrem krajín EÚ aj zo vzdialenejších destinácií, ako Izrael, Thajsko, Japonsko, Čína, Spojené arabské emiráty, Austrália, Nový Zéland, USA, Kanada a mnohých ďalších.

Najčastejším motívom návštevy kraja boli v 36 percentách návštevy kultúrno-historických pamiatok a v 16 percentách dovolenka a oddych na horách. Tretina zo všetkých turistov strávila v regióne tri až päť nocí a rovnaké percento len jednu noc.

Čo sa týka nedostatkov, najväčšie výhrady mali návštevníci k nevyhovujúcemu stavu ciest, nedostatočnému turistickému značeniu, či k nízkej úrovni služieb v cestovnom ruchu. "Mesto Košice v prieskume získalo zo strany návštevníkov najmenej výhrad. Vyskytli sa len malé pripomienky na parkovacie plochy, kde chýbal anglický preklad, či výhrady k tomu, že nie je možné zrealizovať prehliadku budovy Štátneho divadla," povedala Vargová Jurková a dodala, že oveľa viac bolo pozitívnych hodnotení.

"Návštevníkov kraja najviac uchvátil región Spiša, nádherná a nedotknutá príroda, pestrosť a množstvo turistických chodníkov v Národnom parku Slovenský raj. Očarila ich Dobšinská ľadová jaskyňa, Tomášovský výhľad, prielom Hornádu, adrenalínová túra v Suchej Belej, či pohodový oddych na priehrade pri Palcmanskej Maši v obci Dedinky," tvrdí Vargová Jurková.

Druhú skupinu návštevníkov tvorili milovníci histórie a kultúry. "Páčilo sa im nielen historické centrum mesta Spišská Nová Ves, ale neobišli ani dominantu Spiša - hradný komplex Spišský hrad. Návštevnosti sa tešila aj najvyššia kostolná veža na Slovensku či Markušovský kaštieľ," ozrejmila.

V regióne Gemer turistov podľa výsledkov prieskumu očaril poľovnícky kaštieľ Betliar, prírodné krásy Národného parku Slovenský kras a jaskyne zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Destináciu Košice hodnotili veľmi pozitívne tak domáci, ako aj zahraniční turisti. "Najviac ich uchvátila čarovná atmosféra centra mesta, kultúrne pamiatky s dominantou – Dómom sv. Alžbety, či Východoslovenské múzeum. Najmä zahraniční turisti boli veľmi spokojní s úrovňou služieb a cenami. Tí, ktorí sa zúčastnili kultúrnych či športových podujatí v meste, odchádzali plní zážitkov," uzavrela Vargová Jurková.