Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Vo Valalikoch a Geči majú novú kanalizáciu za 11,9 milióna eur s DPH

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Realizáciu projektu finančne podporila Európska únia.

Valaliky/Geča 22. januára (TASR) – Obciam Valaliky a Geča v okrese Košice – okolie postavila Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) kanalizáciu. Stavba si vyžiadala investíciu vo výške 11,9 milióna eur s DPH. Realizáciu projektu finančne podporila Európska únia (EÚ).

"Pre našu obec je to jeden z najvýznamnejších dní. Dôkazom toho, že nám táto stavba veľmi chýbala je aj to, že takmer 100 percent našich občanov podpísalo zmluvy s vodárenskou spoločnosťou," uviedol starosta obce Valaliky Štefan Petrík.

Splaškové vody budú kanalizačnou sieťou odvádzané do čistiarne odpadových vôd Kokšov – Bakša. Do kanalizačnej siete v obci Valaliky budú taktiež prečerpávané splaškové odpadové vody z obce Geča.

"Je možnosť napojiť 1071 nehnuteľností. Momentálne je stavba pred kolaudáciou, ale bola kompletne odovzdaná," priblížil generálny riaditeľ VVS Stanislav Hreha. Dodal, že spoločnosť z vlastných zdrojov v obciach Valaliky a Geča dobudovala za 1,1 mil. eur vodovod, na ktorý sa môže napojiť približne 500 nehnuteľností. Išlo o vodovodné vetvy, ktoré ľuďom v obci chýbali.

Čo sa týka odkanalizovania obcí na východnom Slovensku má VVS do budúcna viaceré plány. "Momentálne je pokrytie na 56 percent v rámci celého východného Slovenska, takže máme ešte čo doháňať, aby sme dobehli západ," dodal Hreha.

Európska únia, ktorá na projekt poskytla peniaze, podľa ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) vyžaduje, aby Slovensko skvalitňovalo životné prostredie i kvalitu života ľudí. "Preto sme aj v novom operačnom programe vyčlenili 400 mil. eur na takéto projekty, aby sme pripojili čo najviac ľudí na kanalizačné siete. Aby ľudia žili tak, ako sa v 21. storočí žiť má, to znamená s komfortom, kanalizáciou a vodovodom," povedal pri dnešnej návšteve obce Valaliky minister Žiga.

Oficiálne ukončenie projektu výstavby kanalizácie bude pripomínať pamätná tabuľa, ktorú dnes odhalili na Obecnom úrade v obci Valaliky.