Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Obce v Košickom kraji znižujú nezamestnanosť úradmi práce

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Starosta Prakoviec Pavol Lukáš tvrdí, že v obci majú minimum pracovných ponúk. Ak sa nejaká objaví, ihneď je obsadená.

Košice 23. januára (TASR) – Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla ku koncu minulého roka v Košickom kraji úroveň 14,39 %. Je to o 3,76 % viac, ako je celoslovenský priemer. Samosprávy v kraji sa snažia nezamestnanosť znižovať viacerými spôsobmi. Zväčša pomocou nástrojov, ktoré im ponúkajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny.

Starosta Prakoviec Pavol Lukáš tvrdí, že v obci majú minimum pracovných ponúk. Ak sa nejaká objaví, ihneď je obsadená. "Situácia sa zhoršila v roku 2015, a to z dôvodu ukončenia činnosti spoločností RCC, s.r.o., a VAMAX-X, s.r.o. Obecný podnik nemáme zriadený," povedal starosta. Evidovaných nezamestnaných využívajú v rámci menších obecných služieb, alebo aktivačných prác. Závisí to podľa jeho slov od ročného obdobia.

Lepšia situácia je v obci Jaklovce v okrese Gelnica, kde majú priemyselný park so štyrmi investormi. Prácu tam našlo približne sto ľudí. "V minulom roku po ukončení pôsobenia dvoch veľkých zamestnávateľov v bližšom okolí, spoločnosti RCC v Prakovciach a spoločnosti Panasonic v Krompachoch, sa situácia zhoršila, ale v priebehu roka sa opäť zlepšila. Aktuálne je asi na relatívne prijateľnej úrovni," vysvetlil starosta obce Matúš Fedor. Pracovné miesta sa snažia vytvárať i sami. "Po ukončení projektu zberného dvora a kompostárne v roku 2015 obec v súlade s projektom vytvorila štyri pracovné miesta," objasnil. V rámci projektu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Šanca na zamestnanie zamestnávajú 4 ľudí. Čo sa týka projektu verejnoprospešných alebo aktivačných prác, obec podľa jeho slov, disponuje dostatočným počtom záujemcov a má pre nich aj dostatok práce.

V Jablonove nad Turňou sa to podľa starostu obce v ostatných rokoch zhoršuje. "Mali sme tu podnik kompresorovej stanice Eustream, a.s., kde za dva roky prepustili približne 200 zamestnancov. Má to nesmierne negatívny dopad na celú obec. Obecný podnik, ktorý obec zriadila a v ktorom pracujú 5 zamestnanci a ďalší 5 cez úrad práce, má v súčasnosti existenčné problémy," uviedol starosta Slavomír Zubriczky. Pre spomínanú spoločnosť totiž pracovníci obecného podniku vykonávali letnú a zimnú údržbu.

Obce Veľká Ida a Valaliky sú podľa hovorkyne Veroniky Černej z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci Košického kraja najaktívnejšie, čo sa týka využívania nástrojov na zvýšenie zamestnanosti. "Využívajú najmä nástroje: aktivačná činnosť formou dobrovoľníckej služby, národný projekt Šanca na zamestnanie a aktivačná činnosť formou menších obecných služieb," uviedla.

"Momentálne využívame okolo 20 ľudí cez rôzne projekty s tým, že v lete sa tento počet trocha zvyšuje. V chránenej dielni máme 2 ľudí, cez projekt Šanca na zamestnanie, to sú väčšinou robotnícke pozície 11 ľudí, na absolventskej praxi máme 2 a na dobrovoľnícke práce 4 ľudí," informoval starosta obce Valaliky Štefan Petrík. Ako tvrdí, najväčší efekt majú pre obec hlavne robotnícke miesta. "S týmito ľuďmi nerobíme iba zametanie ulíc. Vždy si pripravíme plán, napríklad natierajú strechy, rôzne drevené konštrukcie, opravujú zámkovú dlažbu či obrubníky. Robia odborné práce, za ktoré by sme museli platiť dodávateľským firmám," uviedol Petrík. Najväčší záujem o prácu evidujú zo strany mladých absolventov stredných a vysokých škôl. "Prvé skúsenosti s prácou majú väčšinou v rámci absolventskej práce na Obecnom úrade," hovorí starosta.

Privítali by však, keby vedeli, ako budú jednotlivé nástroje úradov práce fungovať v budúcnosti. "Zákony, ktoré sa týkajú politiky zamestnávania, nie sú nejakým spôsobom stabilné. Vždy sa menia. Nevieme preto rátať s tým, aké budú možnosti zamestnávania dlhodobo nezamestnaných na ďalší rok. Ak by sme mali určitú stabilitu, tak by sme vedeli napríklad zakúpiť techniku a pripraviť sa," uzavrel Petrík.