Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Pacientom v rožňavskej nemocnici pomáhajú aj dobrovoľníci

Ilustračné foto/span> Foto: TASR - Dušan Hein

V rámci centra Krajší deň v rožňavskej nemocnici momentálne pôsobí 13 aktívnych dobrovoľníkov.

Rožňava 2. apríla (TASR) – Rožňavská nemocnica Svet zdravia v utorok predstavila projekt dobrovoľníckych centier Krajší deň. Detským i starším pacientom tam dobrovoľníci spríjemňujú chvíle strávené v nemocnici - prečítajú im noviny, vypočujú trápenia, zahrajú sa spoločenské hry, alebo sú len mlčky nablízku.

„Mnohí pacienti sa môžu cítiť v nemocnici opustení. Ak sú deti hospitalizované bez rodiča, alebo ide o seniorov bez príbuzných, je dôležité, aby svoj voľný čas po ukončení liečebno-diagnostických procedúr trávili zmysluplne. To zlepšuje ich psychickú pohodu a napomáha liečebnému procesu,“ objasnila dôvody vzniku projektu jeho autorka a garantka Tatiana Kosťová.

Ako uviedol riaditeľ rožňavskej nemocnice Dušan Suchý, sú vďační dobrovoľníkom, že sa zrieknu časti svojho voľného času, ktorý by mohli využiť pre seba, a darujú ho pacientom. „Vďaka projektu Krajší deň sa naša nemocnica stala miestom, kde sa dejú pekné veci. Dobrá psychická pohoda pacientom veľmi pomáha v liečebnom procese,“ podotkol.

V rámci centra Krajší deň v rožňavskej nemocnici momentálne pôsobí 13 aktívnych dobrovoľníkov. V nemocnici im je k dispozícii jeden zamestnanec ako ich koordinátor, ktorý súčasne spolupracuje s inštitúciami a s organizáciami v meste.

Spomínaný dobrovoľnícky projekt vznikol v roku 2016, keď sa doň zapojili prvé nemocnice siete Svet zdravia v Humennom a Banskej Štiavnici. Postupne sa pridávali ďalšie a dnes oficiálne projekt predstavila aj nemocnica v Rožňave, kde dobrovoľnícke centrum funguje už niekoľko mesiacov.